Vozači Lada sporta u Toljatiju nagrađeni za postignuća u 2014.

Trkači Lada sporta Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski posetili su Toljati i tamo se sreli sa svojim najvernijim navijačima – radnicima Lade. Odlazak ekipe u centralu kompanije na kraju sezone već je postao dobra tradicija u Ladi, a ovog puta je imao poseban značaj, jer je usledio nakon najuspešnije godine ruskog proizvođača na svetskoj turing sceni.

Predsednik Lade, Bo Anderson, lično je poveo vozače u obilazak fabrike. Gosti su posetili livnicu, pogon za zavarivanje i montažu, proizvodne linije „grante“ i „kaline“, kao i proizvodne hale u kojima se sklapa probna serija modela „lada vesta“. Haf, Tompson i Kozlovski bili su u prilici da sednu za volan tek rođenog modela, koji će poslužiti kao osnov za WTCC auto ruskog proizvođača za 2015. godinu i pohvalili su njegovu upravljivost i stabilnost.

unnamed(1)Masovna proizvodnja putničke „veste“ kreće u septembru 2015, pola godine pošto će njena trkačka verzija debitovati na svetskim trkačkim pistama, u rukama Hafa, Tompsona i Kozlovskog.

U Ladinom centru za istraživanje i razvoj, glavni dizajner kuće Stiv Matin pokazao je trojici vozača planiranu gamu budućih modela kuće i ova je pobrala njihove nepodeljene komplimente.

Poseta WTCC trkača bila je auto-sportski praznik i za žitelje Toljatija. Mladi navijači tima, kartingaši-početnici, predstavnici medija i građani imali su priliku da ih Haf, Tompson i Kozlovski provozaju u modelima „granta sport“ i „kalina sport“. Na suvozačkom sedištu se našao i Bo Anderson i njemu je u toku programa najveća zvezda Lade, Rob Haf, uručio pehar koji je ekipi pripao za pobedu izvojevanu u Makauu.

unnamed(2)
Na konferenciji za medije, direktor Lada sport WTCC tima Viktor Šapovalov izjavio je da je u toku priprema šasija, agregata i drugih sistema za „ladu vestu WTCC“ i da ekipa inženjera i mehaničara već uveliko radi na njoj. Krajem januara i početkom februara 2015, tri „veste“ proći će kroz seriju testova, a krajem februara biće transportovane u Argentinu, na stazu Terme Rio Ondo, na kojoj se od 6. do 8. marta održava prva runda Svetskog prvenstva turing automobila 2015.

U svom obraćanju novinarima, Bo Anderson izrazio je nadu da će ekipa s novim modelom takmičarskog automobila postići još velikih pobeda.

Ladini WTCC piloti posetili su i postrojenja Lada sporta u kojima se proizvode performantnije verzije putničkih modela kuće.

Najuspešniji vozač Lade na međunarodnoj sceni, Rob Haf, prvi put je došao u Toljati i dopalo mu se ono što je video: „Malo je reći da sam impresioniran. Razmere ove kompanije jednostavno su zadivljujuće, mnogo veće od onog što sam očekivao! Jako sam zadovoljan što sam video privrženost ljudi onome što rade i savremene, visoke tehnologije na proizvodnim linijama. Nova paleta modela, koju smo videli u centru za istraživanje i razvoj pokazuje da se kompanija razvija krupnim koracima. Impresionirala me je i proizvodna delatnost Lada sporta. Sjajno je što Lada sada ima i posebnu liniju modela za ljubitelje auto-sporta. Takvi automobili svakome omogućuju da se oseti uključenim u trkačka zbivanja!“

unnamedDžejms Tompson trka se za Ladu od 2009. godine, već je nekoliko puta dolazio u centralu kompanije, pa je sada mogao da uporedi utiske: „Poslednji put su me proveli kroz fabriku 2011. i bilo mi je drago da u ono vreme vidim pozitivne promene u svim stadijumima izrade automobila, ali ovo što smo videli danas predstavlja još veći napredak. Lepo je videti da kompanija nastavlja da efikasno radi na novom nivou. Vozaču u Svetskom prvenstvu turing automobila, gde postoji snažna veza između trkačkih i putničkih vozila, važno je da vidi unapređenja, ne samo u njegovom trkačkom modelu, već i u serijskoj proizvodnji. To dodatno motiviše!“

Mihail Kozlovski je nacionalni adut Lade – ne samo da je sve WTCC startove izveo za volanom automobila proizvođača iz Toljatija, već se za istu kuću trkao i u ruskom prvenstvu na krugu. „Bilo nam je izuzetno prijatno što nas je dočekala tako topla dobrodošlica navijača i radnika fabrike, takve stvari mnogo doprinose uspehu ekipe. Bilo je zanimljivo videti novu „ladu vestu“, ne kao koncept koji smo prvi put videli u Moskvi, već kao gotov automobil. S nestrpljenjem čekam prva testiranja trkačke verzije „veste“ u 2015. godini. Siguran sam da će auto biti konkurentan“, odvažno je i optimistično zaključio jedini ruski vozač u Svetskom šampionatu.