“Kupra E-rejser”: Zadnji pogon, za 3,2 sekunde od 0 do 100 km/h, maksimalno preko 270 km/h

Novi “kupra E-rejser”, prvi na svetu potpuno električni turing trkački automobil treba da posluži kao osnov za novi E TCR koncept turing takmičenja, kao što je njen rođak “leon kup rejser” pre četiri godine bio baza za TCR koncept.

Novi, možda i revolucionarni trkač iz Martorela, može da se pohvali sledećim performansama: do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde, maksimalna brzina mu prelazi 270 km/h, a motor se vrti na preko 12.000 obrtaja.

Španci ističu: to jeste trkač na baterije, ali ima snagu vozila s benzinskim motorom. Takav je bio i projektni zahtev.

“Kada smo već sve uradili na TCR planu, upitali smo se zašto ne bismo istražili i svet elektroautomobila”, kaže prvi čovek Seat sporta Haime Puđ. “Direktor Seata Luka de Meo bio je vrlo izričit i kazao nam je da želi u najmanju ruku iste performanse kakve ima i model s motorom s unutrašnjim sagorevanjem.”

U brojevima, to je 300 kilovata kontinuirane i čak 500 kW snage na vrhuncu, što znači da bi vozači na raspolaganju imali između 408 i 680 KS! I, za razliku od starijeg rođaka “leona TCR”, električni turing auto ima zadnji pogon.

“Zadnju vuču smo odabrali zbog količine snage i zbog problema sa smeštajem baterije”, objašnjava Havijer Sera, tehnički direktor projekta.

“Kupra E-rejser” poseduje bateriju od 65 kWh i 6.072 ćelije. Nju čine 23 panela od po 264 ćelije, a za kompletno punjenje potrebno je 40 minuta. Kompanije koje se bave elektroautomobilima vole da ističu podatke poput ovog: “kuprina” baterija ima snagu kakvu bi imale baterije 9.000 međusobno povezanih mobilnih telefona.

Težina te baterije iznosi krupnih 450 kilograma, što je trećina celokupne težine automobila.

“Upravo iz tog razloga, pozicioniranje baterije bilo je jedan od najvećih izazova za naše inženjere”, ističe Sera. “Toliko je velika i teška da smo njen volumen morali da rasporedimo u donjim delovima automobila, kako bismo mu održali balans i funkcionalnost.”

U poređenju sa standardnim “leonom TCR”, “kupra E-rejser” otežala je za celih 300 kilograma, pa je izvedena i preraspodela težine, sada u razmeri 40:60 (napred/pozadi), za razliku od 60/40 kod turboprehranjivanog benzinca.

Izvedene su i izmene na vešanju: prednje je u najvećoj meri preneto sa “leona TCR”, dok multilink pozadi nije mogao da se upakuje i morao je da ustupi mesto dvostrukim oscilujućim ramenima.

“Snaga ovog automobila mora da bude jedan od aspekata koji najviše iznenađuje. Ovaj model ima četiri motora koji se nalaze pozadi, po dva sa svake strane. Jedan levo i jedan desno nam sa sada raspoloživom tehnologijom ne bi dali snagu koju smo želeli, ili bi ceo sklop bio pretežak.”

Ti motori omogućuju “kupra E-rejseru” da se vrti na 12.000 obrtaja, u poređenju sa 6.500, koliki je broj obrtaja benzinskog trkačkog automobila. I sve to u jednom stepenu prenosa.

“Poboljšanje aerodinamike bio je jedan od naših glavnih ciljeva. Zato smo bočne retrovizore zamenili mini kamerama i auto je dinamičniji. Vozač na velikom ekranu ugrađenom u komandnu tablu može da vidi sve što se oko njega dešava.”

Vozači će se drugačije osećati za upravljačem ovog automobila: najpre će ih iznenaditi njegovo ubrzanje, a zatim zvuk.

“Za razliku od konvencionalnog automobila, ovaj električni model pravi zujeći zvuk, sličan komarcu.”

Nova tema je i rekuperativno kočenje: piloti će moći da odaberu koliko će energije prilikom kočenja vratiti u bateriju, a proces će uticati na balans kočne sile, koja će se kontinuirano menjati tokom jednog kruga.

“Kupra E-rejser” izrađena je na šasiji tradicionalnog “seat leona TCR”, a na projektovanje, mehaniku i sklapanje utrošeno je preko 20.000 radnih sati.

Budući da mu je namena takmičarska, struktura vozila je ojačana sigurnosnim elementima, kao što je unutrašnji zaštitni kavez.

Prvi potpuno električni turing trkač biće izložen na Ženevskom salonu automobila. Iz Kupre najavljuju da će odmah zatim početi razvojni testovi, kako bi se utvrdilo da li ovaj auto može da se na pravom trkačkom vikendu takmiči s rivalima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Projektovani tempo razvoja je ovakav: auto treba da dostigne “pristojan tempo” do leta, a pravi trkački do kraja godine.

U međuvremenu se, i to u skorom roku, očekuju i dodatni detalji koji se tiču eventualnog E TCR šampionata, najavljenog početkom marta.