Lada ima čime da se pohvali!

Na prvi pogled možda ne izgleda tako, ali Lada sport može se pohvaliti i pozitivnim stranama svog nastupa na otvaranju WTCC sezone 2014.

Imajući na umu činjenicu da se francuska WTCC runda vozi ni punih nedelju dana posle marokanske, Lada sport tim krajnje oprezno je pristupio premijeri, trudeći se da skupi što više podataka i kilometara. Lista tehničkih primedbi je, razume se, bila poduža. Posle kvalifikacija, Tompson se požalio kako mu je brzina na pravcu manja od one koju postižu timske kolege, dok su Kozlovskog mučile kočnice.

Haf je prijavio vibracije na automobilu, a prekid prve kvalifikacione sesije sprečio ga je da zabeleži brzi krug na novim gumama, uđe u Q2 i tamo se plasira u prvih 10, za šta je osećao da ima tempo. Rob je konstatovao da jezička barijera smeta bržem rešavanju problema, te će hitno morati da nauči ruski.

lada (1)
A sada, ono pozitivno. Prvo: u Marakešu je „u točkove ušla“ značajna kilometraža, značajna kad se uzme u obzir minimum probnih krugova izvezenih u predsezoni, i to isključivo na Manji-Kuru. Zatim – TC1 „grante“ su se kvarile i mučili su ih tehnički problemi, ali su sve tri u principu ostale „u komadu“ i neoštećene, a to je više nego što može da se kaže za pojedine „honde“, „ševrolete“, pa i „C-elize“.

Konačno: Mihail Kozlovski, najmlađi trkač ekipe postigao je najbolji rezultat u WTCC karijeri i ponovio najbolji plasman Lade u istoriji trkanja u Svetskom šampionatu (peto mesto). U „okršaju preživelih“, Kozlovski je direktno dobio duel sa Đanijem Morbidelijem, i knjižio je 10 poena (posle diskvalifikacije Benanija).

„Istinski sam srećan zbog finiša u prvih 5 u prvoj rundi sezone. Obe trke bile su zaista naporne, skoro svi timovi suočili su se sa različitim vrstama problema, od udesa do tehničkih poteškoća. Na sreću, sva naša tri auta su cela i u dobrom stanju, što je od ogromnog značaja za iduću rundu u Francuskoj,“ kazao je Kozlovski.

lada (3)„Moj cilj bio je da završim obe trke u Maroku i da izbegnem bilo kakav kontakt koji bi oštetio auto, ali sam uspeo i da za sobom ostavim nekoliko silnih konkurenata i držao sam stabilan tempo. Kad svi naši početni problemi budu rešeni, sigurno ćemo postići i više. Drugi put sam vozio u Marakešu, poznavanje staze mi je pomoglo, ali su visoke temperature od svega napravile veliki izazov,“ primetio je 24-godišnji trkač iz Petrograda.

Džejms Tompson je u trci 1 zabeležio prvi Ladin poen u 2014, ali na trci 2 nije startovao, jer se osećao loše.

„Pre svega, zadovoljan sam zbog Kozlovskog, zaslužio je taj rezultat. Bilo mu je tako teško tokom 2013. i grizao je da stigne dovde. Postigao je jedan od najboljih rezultata za Lada sport, bio je briljantan i ovo će mu mnogo popraviti samopouzdanje,“ rekao je Tomo.

„Moj vikend je bio komplikovan, najblaže rečeno. Ali, auto je imao dobar tempo u trenucima kada ga nisu opterećivali problemi. Njih moramo da rešimo i neće dugo proći, a mi ćemo se nositi sa Sitroenom,“ optimistično je zaključio Tompson.


U probleme spada i nepravilan rad motora na „granti“ Roba Hafa, zbog kojeg se svetski šampion iz 2012. povukao iz trke 1. Tokom vremena rezervisanog za opravke zamenjen je turbopunjač na njegovom automobilu, a Englez je izvezao tek nekoliko krugova u trci 2, kako bi ekipa ustanovila da li je popravila stvar.

„Razume se da sam razočaran što me je iz igre izbacio mehanički kvar, ali to je neizbežno kad se uzme u obzir manjak vremena za razvoj nove „lade grante TC1“. Maroko mi je bio prvi trkački vikend s Ladom i ohrabruje me što sam video da ovaj tim ima ogromnu želju i potencijal da pobeđuje. „Granta“ očigledno ima tempo, onda kada ide bez problema, to je pokazao Kozlovski. Siguran sam da ćemo vremenom razviti auto, „ispeglati“ sve sitne poteškoće i kasnije u sezoni izazvati „sitroene“,“ ispričao je Rob Haf.