Lada najavljuje Pol Rikar

Samo sedam dana po otvaranju sezone u Maroku, Lada sport Lukoil tim nalazi se na jugu Francuske i na autodromu Pol Rikar priprema se za drugu WTCC rundu 2014. Za razliku od dobrog broja konkurenata, ekipa na ovoj stazi nije testirala u predsezoni.

Pista se nalazi između Tulona i Marseja, izgrađena je 1969, a u potpunosti je renovirana 1999. godine. Na njoj je održano 14 gran pri trka Formule 1 u periodu od 1971. do 1990, a tu je 1995. vožen i FIA Svetski kup turing automobila.

Varijanta autodroma odabrana za WTCC vikend duga je 3,8 kilometara, što Pol Rikar čini najkraćom stazom u kalendaru, ali bi trebalo da spada u brže, pošto uključuje deo čuvenog Mistral pravca i veoma izazovnu krivinu Sinj, koja vozače i automobile iskušava do krajnjih granica.

Konfiguracija uključuje različite tipove krivina i mesta za preticanja, pa bi prvi dolazak Svetskog šampionata u Le Kastele trebalo da pruži dobre borbe između automobila nove TC1 generacije.

Iako se suočio sa tehničkim nevoljama, Lada sport tim je na ulicama Marakeša izjednačio svoj najbolji ikad postignuti WTCC rezultat (peto mesto). Kratka pauza između prve i druge runde šampionata nije ostavila vreme za bilo kakve manevre u razvoju automobila, međutim, inženjeri ekipe uvereni su da su pronašli rešenja za većinu problema koji su mučili „grante“ na otvaranju sezone.

„Imajući u vidu nova tehnička pravila, prve runde šampionata su nam veoma važne,“ istakao je direktor Lada sporta, Viktor Šapovalov. „Pošto u predsezoni nismo testirali zajedno sa ostalim timovima, stigli smo u Maroko bez jasne slike o potencijalu „grante“. S jedne strane, prve dve trke pokazale su da auto ima dobar tempo i time smo zadovoljni. S druge strane, mnoge stvari treba poboljšati, a runda u Maroku ukazala nam je na pozicije na koje treba da se usmerimo.“

„Mi smo spremni za stalan proces unapređivanja automobila „na licu mesta“, u trkačkim uslovima. Takav rad je neizbežan, jer nam je predsezonska kilometraža bila jako ograničena. Nadamo se da ćemo proces moći da ubrzamo zahvaljujući iskustvu iz prošle sezone. Pol Rikar će za nas predstavljati izazov, ali se radujemo što ćemo na njemu isprobati nove „grante“ i videti šta one tu mogu,“ kazao je prvi čovek ruskog tima.

Robert Haf spada u ubedljivu većinu WTCC trkača koja nikada nije vozila u Le Kasteleu. „Prvi put sam ovde. Prošetali smo stazom sa inženjerima i već smo stekli prve utiske. Mislim da je to jedna od najprofesionalnijih staza koje posećujemo, infrastruktura padoka spada u najbolje. Što se konfiguracije tiče, izgleda da je staza brza i „tečnog toka“, ima nekoliko dugih pravaca i jednu od verovatno najbržih krivina u celom kalendaru na kraju kontrapravca. Lepa je jer zaista „teče“, jedna krivina nastavlja se u drugu. Jedva čekam da je probam i vidim kako se „granta“ ovde ponaša,“ ispričao je svetski šampion iz 2012.

„Vozači uvek vole brze staze, one su uvek nešto posebno,“ izjavio je Džejms Tompson. „Dugi pravci svakako će nam dati šansu da procenimo maksimalnu brzinu „grante“ i kako joj aerodinamika ovde funkcioniše. Pol Rikar će isprobati i novi kočni sistem automobila. Konfiguracija piste je izuzetno zanimljiva,“ primetio je, Ladin „prvi Englez“.

Mihail Kozlovski pun je pozitivnih utisaka: „I pre nego što počnete šetnju po stazi, možete da je ocenite po veoma profesionalnoj infrastrukturi: garaže, kancelarije, tehnička opremljenost, sve je na izuzetno visokom nivou. Sama staza ima jednu specifičnu odliku – ovde nema šljunčanih zona za izletanje, postoje samo asfaltne i veoma su široke. Ako sletite s piste, one vam daju priliku da se vratite na stazu skoro bez oštećenja. Pista je glatka, ima dugačke, brze krivine i nekoliko dobrih mesta za preticanja, na primer ono pre krivine 1,“ zaključio je ruski trkač.