WTCC nastavlja, ETCC startuje: ovo je francuska runda

Rani zaključci nisu nužno i pogrešni, a do ovih dolazimo posle Marakeša. Sitroen je nadmoćan i svemoćan, kategorija i svet za sebe. Francuzi postavljaju nove standarde trošenja novca, testiranja, diktiranja propisa i kalendara, političko-sportskog uticaja…

Kolege koje su boravile na licu mesta kažu da Sitroen postavlja i nove standarde arogancije, inače potpuno nesvojstvene ovom šampionatu, ali o tome nekom drugom prilikom… Sitroen rejsing došao je u Afriku najspremniji, možda i pod presijom da ostvari maksimalni rezultat i samo ga je incident sprečio da totalno okupira pobedničko postolje i u trci 2 i da pokupi sve najvrednije trofeje.

Da li zbog pomenute presije, ili zato što su rutineri u pobeđivanju, tek, u Sitroenu kao da su „zaboravili“ da se iskreno obraduju na podijumu posle trke 1. Možda su toliko uronili u posao da su proslavu „izbacili“ iz programa?

Lakoća s kojom francuski tim osvaja trke budi sećanja na godine kada je fabrički Ševrolet suvereno gazdovao u Svetskom šampionatu. Ali, Ševroletu i RML-u trebalo je šest sezona da postanu zasebna klasa u WTCC-u. „Sitroeni“ su se već na svom prvom WTCC startu odvojili od svih i u finišu trka još su smanjivali tempo, da sačuvaju kočnice, možda i da formacijskom vožnjom postave kadar za kompanijski foto-album.

„C-elize“ rođen je bar šest meseci pre „sivika“, ali svejedno je sramota za „hondu“, drugi po redu završeni TC1 auto, da utehu za manjak performansi traži u inverznom startnom rasporedu za trku 2. Tom su sredstvu proteklih godina pribegavali privatnici. Možda italo-japansku trupu ohrabruje ideja da odavde može samo bolje i da je u „siviku“ verovatno ostalo još dosta toga da se otkrije, razvije i unapredi.

RML „kruz“ pokazao je koliko je znanja i pameti uloženo u njega. Kasnio je neka dva i po meseca za „hondom“, ali je rođen dobar. Ako je „honda“ testirala malo, šta tek mogu da kažu timovi koji su odabrali RML „ševrolet“? Prvi „kruz“ bio je gotov polovinom marta, a nepunih mesec dana kasnije, taj auto je u Maroku jedini izborio mesto do Sitroena na pobedničkom postolju.

„Lada granta“? Kad radi, ne ide loše. Ali, uglavnom ne funkcioniše bez problema, pa su njene prave mogućnosti verovatno nepoznate i ekipi koja je priprema.

Posle nekoliko godina bežanja sa tradicionalnih evropskih trkačkih uporišta (Francuska, Engleska, Nemačka, Španija, sada i Italija) WTCC se vraća prvoj zemlji sa spiska. Jasno, time udovoljava tamošnjem moćnom proizvođaču koji je u Šampionat ušao kao postava superstarova. Analogno, Suzuka je interes Honde, a Kina interes svih koji vide ili traže svoj deo kolača na najvećem auto-tržištu na svetu. I, nema sumnje, WTCC će se vratiti u Španiju ako se Seat ponovo pojavi sa fabričkim timom.

WTCC se u Francuskoj već trkao: 2005. i 2006. na Manji-Kuru, a od 2007. do 2009. na ulicama Poa. Sa prve francuske WTCC runde pamti se dominacija BMW-a, krunisana četvorostrukom pobedom u trci 2 (poredak: Jerg Miler, Dirk Miler, Antonio Garsija, Endi Priol).


U Pou je Augusto Farfus 2007. prevrnuo auto na kvalifikacijama, a u nedelju pobedio na trci 2. Dve godine kasnije, takođe u Pou, došlo je do nezaboravnog sudara maleroznog (tada vodećeg) Franca Engstlera sa sigurnosnim vozilom. Kako se slična glupost ne bi ponovila, sigurnosni auto otad vozi profesionalac.

Ovog vikenda WTCC prvi put stiže na Pol Rikar. Mesto je najpoznatije kao bivša F1 staza, ali ima lepu, premda davnu vezu sa svetskim turingom. Tu je 1995. održano treće – i poslednje – izdanje FIA Svetskog kupa turing automobila. Bilo je to godišnje takmičenje, jedna runda sa dve 40-minutne trke, koje je okupljalo krem trkača iz različitih nacionalnih šampionata u superturing eri. Te 1995. pobeđivali su Audijevi puleni Frank Bila i Emanuele Piro, a kup je osvojio Nemac, jer je sakupio više bodova. Na impresivnom spisku od 40 startera, koji su vozili automobile 10 različitih proizvođača, nalazili su se i Ivan Miler i Gabrijele Tarkvini.

Miler je tada bio u Orekinom BMW-u 318i. „Trka je bila sjajna, praktično svetski šampionat u jednom vikendu. Celu nedelju proveli smo testirajući, svi najbolji vozači i automobili iz celog sveta. Imam lepe uspomene, to mi je bila tek druga sezona u turing automobilima i završio sam četvrti, sjajan rezultat,“ pamti četvorostruki prvak sveta.

Tarkvini je 1995. nastupio u fabričkoj Alfi 155 i njegova sećanja nešto su drugačije obojena: „To mi nije bila trka za pamćenje, bio sam daleko od vrha. Cela ta sezona bila mi je teška, jer Alfa više nije bila konkurentna. Kvalifikovao sam se za mesto u sredini kolone i ispao u karambolu u prvom krugu.“

Pun naziv supermodernog autodroma u Provansi glasi: Visokotehnološka test staza Pol Rikar. Ima neverovatnih 167 mogućih konfiguracija, čije se dužine kreću od 826 do 5.861 metra. Za WTCC je odabrana takozvana 3C varijanta. Za razliku od Marakeša, gde su kraj staze betonski blokovi, ovde su oko piste široke zaustavne zone, koje za usporavanje koriste kombinaciju asfalta i tungstena u „Plavoj“ i još abrazivnijoj „Crvenoj zoni“. Stazu podrugljivo zovu i „parkiralište“, zbog obilja raspoloživog prostora i zato što vozač koji pogreši ne upada u klopku od šljunka, već gubi vreme, možda upropaštava gume, ali može da nastavi dalje.

U Francuskoj će startovati 18 WTCC vozača. Startna lista kraća je za dva imena u odnosu na marokansku, jer učešće Petra Fulina nije u planu, dok Koronel zbog unakaženog automobila mora da odustane od Francuske. Novih prijavljenih nema.

Dolazeći vikend posebno je značajan za srpski auto-sport. Srbija ove godine prvi put ima takmičara u Svetskom turing šampionatu, ali se prvi put dešava da istovremeno ima trkača i u analognom Evropskom kupu! Nacionalne boje na Pol Rikaru ponosno brane Dušan Borković u prvoj i Milovan Vesnić u drugoj kategoriji.

Brzi Pančevac je na svetskom debiju osvetlao obraz i primorao mnoge da mu upamte ime. Duca treba da nastavi tamo gde je stao u Marakešu – kad naviknete publiku na rezultate, bodovi postaju očekivana norma. U Francuskoj će Borković svakako lakše disati nego u Maroku, a Pol Rikar je pravi autodrom, eto mu prilike da se razmahne.

Čemu se nadati u Vesnićevoj disciplini? U ETCC-u postoje četiri klase. U najjačoj, TC2 turbo, Kampos rejsing prijavio je čuda od auta, dva prošlogodišnja „kruza“, a u internom duelu KaramiševSkuz više treba očekivati od ruskog vozača. Mato Homola ima BMW 320 TC, ali ne i dovoljno iskustva s njim, dok Engstler vozi isti takav BMW, o kojem zna sve. Ko je u prednosti? „Kruz“, ako odlučuje tehnika, ali on je svemoguć samo u pravim rukama. A i Rus i Ukrajinac s njim tek počinju…

Vesnić se trka u TC2 klasi, za evropsku slavu bori se sa još desetoro konkurenata, među kojima najviše poštovanja izaziva Petr Fulin. Osvajač ETC kupa 2013. u klasi u kojoj i sada nastupa, nije menjao ni tim ni auto i izvesno pretenduje na drugi naslov u nizu.

Proslavljeni automobilista iz Užica sezoni će pristupiti imajući pred očima „krupniji plan“ – izgled tabele posle finalne runde. Od Mikice očekujemo uspešan početak ETCC kampanje. Očekujemo da se, kako on reče, „vrzma“ pri vrhu i krene sa osvajanjem poena koji bi ga u septembru mogli dovesti do evropske bronze, možda srebra, ili – zašto ne? – zlata.


WTCC u Francuskoj – dosadašnji pobednici
:
2005*: Jerg Miler (BMW 320si); Jerg Miler (BMW 320si)
2006*: Dirk Miler (BMW 320si); Endi Priol (BMW 320si)
2007**: Alan Menu (ševrolet lačeti); Augusto Farfus (BMW 320si)
2008**: Augusto Farfus (BMW 320si); Endi Priol (BMW 320si)
2009**: Rob Haf (ševrolet kruz); Alan Menu (ševrolet kruz)

* = Manji Kur; ** = Po