Lopes najbrži na WTCC testu; Borkoviću deveto mesto

I ovog puta smo posredstvom lajv tajminga pratili dešavanja sa testa na stazi Pol Rikar. Pred sam početak sesije Gabrijele Tarkvini se ispred garaže slikao sa svojim timom, koji mu je u rekordnom roku sklopio novu “hondu sivik”.

Upravo je Tarkvini prvi izašao na stazu. Posle njegovog i Benanijevog kruga, Sitroenova armada u svom prvom naletu zauzela je vodeće tri pozicije a predvodnik je bio Hose Marija Lopes. Argentinac je zabeležio vreme od 1:32.158, dok je Dušan Borković posle svog uvodnog pokušaja zauzeo četvrto mesto sa 2,4 sekunde zaostatka za najbržim vozačem “sitroena”.

Posle sedam minuta, Ivan Miler smanjio je zaostak za Lopesom na 0,750 sekundi, dok je Tarkvini u tim trenucima preuzeo je četvrtu poziciju od Dušana Borkovića (krug 1:33.206). Momenat kasnije probudio se Igo Valente, koji je se za 21 hiljaditinku našao ispred Italijana u “hondi”. Džejms Tompson bio je najbolje plasirani Ladin vozač i zauzimao je deveto mesto, dok je Franc Engster bio najbolji u TC2 kategoriji na ukupno 12. poziciji i sa 5 sekundi zaostatka za vodećim “sitroenom”.

Na polovini sesije Đani Morbideli  se ličnim najbržim krugom (1:33.682) podigao sa začelja tabele. Istu stvar uradio je njegov timski kolega Rene Minih, kao i Dušan Borković, koji je sastavio tri dobra sektora i popeo se do trećeg mesta. Sebastijan Leb je krugom od 1:31.365 došao do prve pozicije, za osam desetinki sekunde bio je brži od Hosea Marije Lopesa.

U poslednjih deset minuta i Tom Čilton poboljšava vreme, izbija na četvrtu poziciju i postaje prvi “sitroenov” pratilac. Mihail Kozlovski je sa 13. mestom najbrži vozač Lade.

Sam finiš doneo je još uzbuđenja: Norbert Mihelis probio se do treće pozicije. Mađar je stazu Pol Rikar obišao za 1:32.135. Hose Marija Lopes je najbolje sa svog repertoara sačuvao za završnicu, kada je uspeo da se vrati na prvu poziciju (1:31.227). Na kraju je Leb zauzeo drugo mesto, Mihelis je bio treći – i prvi je pratilac “sitroena” – dok je Valente na poziciji četiri bio najbolje plasirani vozač “ševroleta”. Aktuelni šampion Ivan Miler dospeo je na peto mesto, ispred Đanija Morbidelija.

Dušan Borković je test završio kao deveti, a Gabrijele Tarkvini zaključio je spisak prve desetorice. Italijan je, podsetimo, vozio tek završeni “sivik”.

Najbolje plasirani trkač Lada sporta bio je Rob Haf, koji je imao 13. vreme. Za 12. pozicijom, koja na kvalifikacijama vodi u Q2  Englez zaostaje 0.278 sekundi. Franc Engstler je opet bio prvi u TC2 klasi, a za vodećim Lopesom kasnio je preko pet i po sekundi.

Rezultati današnjeg testa:

wtcc_test_fra