Lada osvojila samo bod pred domaćom publikom

Tim Lada sport Lukoil završio je šestu WTCC rundu na domaćem terenu u Moskvi sa jednim osvojenim bodom. Izborio ga je Rob Haf u trci 1.

Ruska ekipa ugostila je čelnike kompanije Lada na Autodromu Moskva, uključujući i predsednika Boa Andersona. Njega je u demo vožnji specijalno pripremljenom “grantom” stazom provezao Rob Haf.

Fantastično je iskustvo kad ste putnik u jednoj od trkačkih “granti,” rekao je Anderson posle nekoliko krugova provedenih sa prvakom sveta. “Mislim da je auto-sport veoma važan za prozvođača automobila. Pomaže nam da skrenemo pažnju na Lada brend, privučemo kupce da nas prate i motivišemo sve zaposlene u fabrici da se emotivno uključe u Ladinu trkačku istoriju. Proizvodnja putničkih verzija sportskih automobila i pravljenje bržih i dinamičnijih modela sa sportskim izgledom pružaju nove perspektive vlasnicima Lade.”

AUTO - WTCC RUSSIA 2014
U Ladi su znali da će sa startnih mesta 14, 15 i 16 (Haf, Kozlovski, Tompson) njeni vozači voditi teške bitke za dobre pozicije u trkama, ali su očekivanja bila velika. Cilj su bili bodovi i dobra takmičarska predstava za sve goste, sponzore i navijače.

U trci 1 Rob Haf je odlično startovao, prošao je Borkovića, Miniha i Benanija i došao do 11. mesta. U frenetičnom prvom krugu, kada su svi automobili vozili branik uz branik u borbama za pozicije, Haf je video šansu za dalji napredak i izveo je odlučujući manevar u napadu na “ševrolet” Iga Valentea, obišao ga i došao do desete pozicije. Iza njega, ljubimac domaće publike Kozlovski i iskusni Tompson solidno su startovali, a na kraju prvog kruga, Rus je ostao ispred Britanca.

Haf je forsirao do maksimuma, pokazujući da može da se bori sa TC1 rivalima i pridružio se Koronelu, Mihelisu i Morbideliju u okršaju za osmo mesto, istovremeno sigurno držeći Benanija iza sebe. Sudar Valentea i Borkovića popeo je Tompsona i Kozlovskog u plasmanu, pa su finalne pozicije vozača Lada sporta u trci 1 bile 10 (Haf), 14 (Tompson) i 15 (Kozlovski).

U trku 2 Lada je ušla borbenije. Hafovi izgledi bili su dobri, ispred njega je bilo prazno mesto sa kog je trebalo da startuje Borković, ali je Srbin bio prinuđen da krene iz boksa. Ladin as je otud neposredno pred sobom imao vodećeg u šampionatu, Pečita Lopesa. Kako je Argentinac ostao zakopan na startu zbog kvara na menjaču, Haf je morao da pobegne udesno kako bi obišao vozilo koje stoji i tada ga je otpozadi udario Morbideli. Ladina trojka i italijanski trkač otpočeli su četvoromeč i incident je bio neizbežan – u kontaktu Tompsona i Kozlovskog, eliminisan je ruski vozač, dok se Haf sredinom povukao u boks zbog štete pretrpljene na startu. U konačnom ishodu, samo je Tompson završio trku 2, i to kao dvanaestoplasirani.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014

Kozlovski je bio vidno razočaran što nije stigao do cilja domaće trke, jer je i u petak i u subotu bio rame uz rame sa svojim timskim kolegama. “Želeo sam dobar rezultat ovde, auto mi je čitavog vikenda radio zaista dobro, mislio sam da ću imati šta da pokažem ruskim navijačima. Jedna mala greška u trci 1 i kontakt u trci 2 uskratili su mi tu priliku ovog puta,” rekao je Kozlovski, koji je u dosadašnjem delu sezone osvojio 11 bodova i nalazi se na 15. mestu u poretku vozača.

“Sjajno je ponovo dovesti “grantu” do bodova. Trkao sam se najbolje što sam umeo, mislim da se to i videlo. Trka 2 je bila razočaranje, Morbideli me je jako udario, pa nisam mogao da nastavim, mada sam siguran da bih osvojio još bodova,” poručio je Haf na kraju trkačkog vikenda. Bivši prvak sveta na tabeli je 14, sa 13 poena stečenih u prvoj polovini sezone.

“Pretpostavljam da je završetak obe trke mala nagrada za sav trud koji tim pruža. Teškom borbom sam stigao do 12. mesta u trci 2, ali mi je drago što nisam morao da odustanem kao Rob i Mihail,” kratko je rekao Tompson, koji je ove godine ubeležio dva boda i u generalnom plasmanu zauzima 20. poziciju.