Lada u Makauu sve ulaže na pobedu i podijum

Na ruletu u Makauu, kojim će se završiti ovogodišnji Svetski šampionat turing automobila, Lada sport staviće sve uloge na pobedu i mesto na podijumu. Rusi će to učiniti sa odlazećom “grantom”, na desetom uzastopnom gostovanju WTCC-a u globalnoj prestonici igara na sreću.

Posle velike borbe za ulazak u prvih deset na ultramodernom autodromu u Šangaju i istorijskoj Suzuki, ambicije Lada sporta fokusirane su na veliko finale na veličanstvenoj stazi Guja. Ekipa je stigla u Makau odlučna da obogati svoju kolekciju trofeja, a uličnu trku na Dalekom istoku vidi kao najbolju šansu za takvo postignuće. Tradicija njenih vozača govori toj ideji u prilog: na ovoj opasnoj stazi Rob Haf slavio je rekordnih šest puta, dok je Džejms Tompson bio nadomak podijuma 2013.

Lada će se, takođe, oprostiti od “grante” i okrenuti novom poglavlju koje počinje razvojem “veste”, uz podršku prestižne kompanije Rosnjeft, partnera tima od 2015. godine. Fabrička postava iz Toljatija izvela je mnoge značajne korake tokom sportskog života “grante”, a najsjajniji trenuci bili su senzacionalni podijum u Argentini i pobeda na pekinškom Goldenport parku. Model koji nije završio sportsku karijeru bez lovora sada valja dostojanstveno ispratiti u penziju, i to na uzanim ulicama Makaua.

bigm_521_HUFF
“Veoma sam ponosan na svoj rekord u Makauu i bilo bi izvanredno da ga poboljšam još nekom pobedom, posebno zato što je moj tim osetio ukus trijumfa i voleo bih da se tako oprostim od “grante”. Uvek se radujem povratku u Makau i obožavam stazu Guja. To je najduža staza koju posećujemo i ne sme se nikad potceniti. Apsolutno je fantastična i, iako ćemo se možda mučiti u prvom sektoru kruga, mehaničko prianjanje naše šasije trebalo bi da dođe do izražaja u srednjoj i završnoj deonici staze. Zidovi nikad nisu previše daleko, vremenski uslovi mogu biti nepredvidivi, prostora za greške nema. Potrebna vam je sva prisebnost uma i sve se vrti oko preciznosti. Ove godine postigli smo daleko više nego što smo mogli da se nadamo, pa su nade i očekivanja i od iduće sezone velike”,
rekao je Rob Haf, “kralj” Makaua.

Iako Džejms Tompson nema pobeda na stazi Guja, nekoliko puta je bio u poziciji da zabeleži izvrstan plasman na njoj, ali su ga maleri u tome osujetili. Dolazeći nastup Englez posmatra kao svoju najbolju ovogodišnju šansu: “Makau je jedna od mojih omiljenih staza. Kvalifikacije će biti ključni faktor, jer nema mnogo mesta za preticanje, zapravo, ono je moguće samo u prvom sektoru. Stižemo na finalnu rundu u dobroj formi, “granta” ovde može da bude konkurentna. Bili smo mnogo bliže očekivanom tempu u Japanu, tako da imamo razloga za optimizam. Trku 2 na Suzuki proveli smo nadomak momaka koji su završili visoko plasirani u trci 1 i to ističe poboljšanja “grante”. Da budem iskren, naš fokus je uvek bio Makau, jer je to realno naša najveća šansa za uspeh. I Rob i ja ga želimo baš ovde. Prošle godine sam pre sudara sa Oriolom bio nadomak podijuma. Zapravom, jednim okom smo uvek gledali na finale sezone”, priznao je Tomo.

bigm_115_HUFF
“Prošle godine sam se koncentrisao na učenje osnovnih karakteristika staze Guja i trudio sam se da savladam krivine, jer je to bilo moje prvo vozačko iskustvo u Makauu. Ove godine imam mnogo više sampouzdanja i spreman sam za borbu sa konkurencijom. Trke finalne runde biće nešto posebno – novi WTCC automobili na opasnoj, uzanoj, komplikovanoj gradskoj stazi obećavaju dobru borbu i puno akcije za vikend. Vozači će morati da pokažu sav talenat i da pronađu dobar balans da bi sačuvali automobile i istovremeno napadali, a to će biti nezaboravan spektakl za gledaoce”,
izjavio je Mihail Kozlovski, jedini Rus u vozačkom pulu Lada sporta.