Makau zatvara krug

Ulična staza Mulaj El Hasan u Marakešu otvorila je ovu sezonu Svetskog šampionata turing automobila, a, po neprekinutoj destogodišnjoj tradiciji, prvenstvo će zatvoriti još jedna ulična trka – ali kakva! – ona na stazi Makau Guja.

U protekla dva takmičarska vikenda, Honda je izvojevala dve pobede. Prvo je Mehdi Benani slavio na trci 2 u Šangaju, a Gabrijele Tarkvini je „sivik“ dovezao do trijumfa na Suzuki, takođe sa pol pozicije na inverznom startu u trci 2.

Italijan je vodio od gašenja svetala na semaforu do karirane zastave i o svom nastupu na Hondinoj stazi kaže: „Ne bih mogao ni da zamislim savršeniju pobedu ove sezone. A činjenica da sam je postigao na Suzuki daje joj još slađi ukus. Sve pripreme usmerili smo ka toj trci, očajnički sam želeo pobedu i ona je istinski podsticaj za sve u ekipi. Posle Suzuke znamo šta nam je potrebno da bismo bili uspešni, pa sam prilično uveren da našu kampanju 2014. možemo da završimo dobrim rezultatom u Makauu.“
675_TARQUINI
Gabrijele Tarkvini je, uz Roba Hafa i Toma Koronela, jedan od samo trojice danas aktivnih WTCC vozača koji su učestvovali i na prvoj WTCC trci u bivšoj portugalskoj koloniji u inauguralnoj sezoni Svetskog šampionata 2005. godine.

„Pošto je oduvek poslednja trka u sezoni, rezultati u Makauu su vrlo često odlučivali o tituli. Ta trka uvek je bila ’sve ili ništa’. Pre nastupa u Svetskom šampionatu, Makau sam vozio i u superprodukcijskoj kategoriji i u Formuli 3, pa sam već bio upoznat s njenim vrlo okrutnim karakteristikama. Na uzanim ulicama morate da izbegnete sudare da biste ostvarili bilo kakav rezultat“, upozorava Gabrijele, koji je na ovoj stazi 2009. godine postao WTCC šampion.

Makau je bio pozornica prvog značajnijeg rezultata fabričke Honde u Svetskom prvenstvu turing automobila. Italo-japanska kombinacija je prve korake u šampionatu napravila na završnim trima rundama sezone 2012, a svoj prvi podijum „sivik WTCC“ izborio je baš u Makauu, zahvaljujući trećem mestu Tijaga Monteira. Godinu dana kasnije, Portugalac je na istom mestu ubeležio i finiš na drugoj poziciji.

Monteiro_Mac_75„Izgleda da mi ovakve staze odgovaraju“, primećuje Tijago. „U Formuli 3 sam pobedio na ulicama Poa i sećam se da sam u Formuli 1 izvezao dosta uspešne kvalifikacije u Monaku. Ali, kao ulična staza, Makau je jedinstven. Posle Lisabon krivine dolaze usponi i padovi koji oduzimaju dah i svi su opako brzi. Da ne biste morali da rizikujete na startu, potrebne su vam dobre kvalifikacije, ipak, dugački pravci omogućuju proboj u plasmanu. Staza je izuzetno komplikovana i zato nije lako pronaći pravi set-ap.“

Makau je svetska prestonica igara na sreću, a magična trkačka staza Guja opravdava reputaciju koju grad uživa. Za dobar rezultat na njoj potrebna je odgovarajuća strategija, ali i velika doza sreće. To ističe i jedini od Hondinih pulena koji se u karijeri okitio pobedničkim lovorom na ovom mestu, Norbert Mihelis.

„Pomogla mi je dobra startna pozicija, imao sam i malo sreće, ali uspeo sam da završim svoju prvu punu WTCC sezonu prvom pobedom, to je bilo fantastično. Čak sam nadmašio i izvesnog Gabrijelea Tarkvinija“, našalio se Norbert, osvajač trke 2 u Makauu 2010. godine.

michelisz222„Da, Makau je za mene svakako posebna trka. Prošle godine zamalo da u trci 1 završim u prva tri, dok sam u trci 2 morao da odustanem već u prvom krugu. Ja i dalje ciljam prvu ovosezonsku pobedu, ko zna… Bio sam u borbama na samom čelu kolone tokom nekoliko poslednjih trka, to je sjajno, ali bih ovoga puta voleo da završim na najvišem stepeniku podijuma“, poručio je vozač iz Pečuja.

Za Hondine vozače poslednja, dvanaesta runda ovog Svetskog šampionata ima takmičarski značaj. Za razliku od Gabrijelea i Mehdija, Tijago i Norbert u 2014. nisu pobeđivali i motivacija je izvesno jaka. Još važnije, bodovni razmaci između Monteira,  Mihelisa i Tarkvinija nisu veliki: Portugalac ima 174 poena, Mađar 169, a Italijan 167, pa su promene u plasmanu na pozicijama 4, 5 i 6 moguće.