Ladini vozači o novim stazama u WTCC kalendaru 2015.

WTCC kalendar za 2015. godinu uključuje niz novih staza, što će svakako biti uzbudljiv izazov za vozače. Trio Lada sporta – Rob Haf, Džejms Tompson i Mihail Kozlovski – ulazi u novu sezonu šampionata sa novim automobilom “lada vesta”, a ekipa ima novo zvanično ime – Lada sport Rosnjeft. Vozači jedinog ruskog WTCC tima izneli su svoja zapažanja i nadanja u vezi sa novim takmičarskim programom.

“Prilično sam zadovoljan promenama u kalendaru”, rekao je bivši svetski prvak i heroj protekle sezone Rob Haf. “Trka koju ja i svi drugi vozači očekujemo sa najvećim nestrpljenjem sigurno je ona na stazi Nirburgring. Ja sam se tamo trkao u enduransu. U 2014. godini sam imao sjajno iskustvo takmičenja u WTCC na stazi Spa-Frankoršamp i na trci 24 sata Nirburgringa tokom istog vikenda. Verujem da će mi poznavanje Nordšlajfea puno pomoći”, objasnio je Britanac i nastavio.

bigm_106_HUFF“Biće sjajno vratiti se u Portugal. Uvek sam voleo trkanje na ulicama Porta, pa sam siguran da će staza Vila Real biti jednako senzacionalna. Pošto sam rekordnih sedam puta pobedio u Makauu, imam reputaciju specijaliste za ulične trke. Nadam se da ćemo moj tim i ja postići sjajan rezultat pod suncem Portugala 2015. kad bude debitovala nova “lada vesta”. Uz razočaranje što je Makau ispao sa kalendara, bila nam je potrebna uzbudljiva zamena i imali smo sreće što smo dobili ne jednu, već dve zadivljujuće staze, u Kataru i na Tajlandu. Već je odavno trebalo da se trkamo na Bliskom istoku, radujem se toj rundi, jer tamo žive neki članovi moje porodice, pa ću na sezonskom finalu imati ogromnu podršku “armije Hafovih”. Što se Tajlanda tiče, tamo ćemo se pre osećati kao da smo na odmoru, a ne na trkačkom vikendu! Volim tu zemlju, često sam tamo putovao, trkanje na Tajlandu biće istinska privilegije”, istakao je Haf.

0_101feb_aa092321_XXL
Džejms Tompson složio se sa mišljenjem svog timskog kolege o novim autodromima na kalendaru.

“Veoma se radujem izazovu na novoj stazi Vila Real. Koliko sam razumeo, ta trka će imati veliku podršku, a u Portugalu je i inače atmosfera dobra i veoma strastvena, pa će trkanje biti veliko zadovoljstvo. Ako govorimo o noćnoj trci u Kataru – ja sam vozio nekoliko trka pod veštačkim osvetljenjem u Britanskom turing prvenstvu. One svakako nisu bile tako glamurozne poput ove u Kataru, ali je noćna atmosfera generalno dobra i daje drugačiju dimenziju trkanju: kočnice sijaju, varnice lete na sve strane i to se publici veoma dopada. Tajland će biti potpuna novina, ja o stazi ne znam ništa, ali sam siguran da će je svi lepo prihvatiti i da ćemo se tržištu u tom delu Azije prikazati u najboljem svetlu. Zapravo, sve nove staze su nova tržišta. pa će biti odlično predstaviti im novu “ladu vestu”. Nirburgring će mnogima, pa i meni, biti potpuno nova staza. On je težak i opasan, ali sam siguran da će ga FIA obezbediti prema svim standardima”, ispričao je Tompson.

bigm_096_THOMPSON bigm_092_KOZLOVSKIY“Mislim da su promene u kalendaru sledeće sezone pozitivne”, izrazio je svoj stav mladi vozač Mihail Kozlovski. “U 2014. su se tehnički propisi bitno promenili, a godinu dana po njihovom uvođenju, možemo očekivati još veće interesovanje za WTCC, povećanje broja učesnika i porast TV publike. Sa novim stazama dobićemo i širu geografiju. Prvi put u WTCC istoriji imaćemo noćnu trku, i to u Kataru. S obzirom na veoma visok nivo organizacije takvih događaja u toj zemlji i tradicionalnu istočnjačku gostoprimljivost, vikend u Kataru će biti apsolutno spektakularan. Imam iskustvo vožnje na noćnoj trci od pre nekoliko godina, kad sam se trkao na 24 sata Barselone i drago mi je što ću to iskustvo ponoviti.”

“Drago mi je što se vraćamo u Portugal, to je sjajno mesto za WTCC trke. Portugalci su veoma posvećeni auto-sportu i tamo nas uvek dočeka topla dobrodošlica. Ako se setimo 2013. godine i trke u Portu, atmosfera je bila sjajna. Trka na stazi Vila Real voziće se polovinom jula, pa možemo očekivati i jako visoke temperature, što znači da ćemo morati da pazimo na gume. Koliko znam, nova staza na Tajlandu je moderna i na veoma visokom nivou, pa očekujem mnogo gledalaca na licu mesta i veliku pažnju medija. Jedva čekam da isprobam novu “ladu vestu” na svim tim novim mestima”, završio je trkač iz Peterburga.