TCR šampionat i u zemljama Beneluksa!

Beneluks je najnoviji region koji je prihvatio TCR koncept kao formulu za organizaciju svog turing šampionata.

Na dodeli godišnjih nagrada Kraljevskog auto-kluba Belgije (RACB), održanoj 18. decembra u Briselu, objavljeno je da će RACB i ekipa Kronos zajednički organizovati TCR Beneluks seriju u sezoni 2016.

„Spektakularni automobili, pouzdani i finansijski pristupačni – to su tri ključna faktora TCR koncepta pomoću kojih ćemo dati novi zamah nacionalnom trkanju na kružnim stazama od 2016. godine,“ izjavio je Gzavije Šen, generalni direktor sportskog odeljenja RACB.

EA-0036 EA-0038„Pošto će se TCR automobili trkati na nekoliko frontova, stvoriće se pravo tržište i to bi trebalo da održi troškove na veoma razumnom niovu. Finansijski aspekt organizovanja trkačke serije naveo nas je na to da udružimo snage sa Holandijom i Luksemburgom. To će pružiti veći potencijal, duže startne liste, i trke višeg profila. TCR Beneluks startovaće 2016, ali pripreme počinju od iduće godine“, najavio je Šen.

Organizacija i promocija TCR Beneluks šampionata turing automobila biće poverena timu Kronos, tačnije njegovom ogranku kompanije koji se takvim poslovima bavi.

„Uvereni smo da će TCR udahnuti novi život u takmičenja na krugu,“ kazao je Mark van Dalen, direktor ekipe. „Takva vrsta trkačkog automobila veoma je bliska normalnom produkcijskom modelu, a pravila su tako pažljivo osmišljena da niko ne može da bude dominantan. To je dobra vest za mlade trkače, ali i za iskusnije takmičare, koji žele da se upuste u borbu na stazi. TCR će svakako privući i sponzore i različite proizvođače.“

G_7500 G_7910
Kronos rejsing osnovan je pre dvadeset godina, takmičio se i na krugu i u reliju i specijalizovan je za rad sa automobilima iz PSA grupacije. Naslavnija sezona tima bila je 2006, kada je kao privatnik sprovodio trkačku operaciju Sitroena u Svetskom reli šampionatu. Te godine se francuski proizvođač zvanično povukao iz WRC-a, a Sebastijan Leb je u Kronosovoj „ksari“ došao do svoje treće titule prvaka.