Lapjer će se 2016. trkati u Evropskoj Le Man seriji

Francuski pilot Nikola Lapjer objavio je da će se iduće godine takmičiti u Evropskoj Le Man seriji, u kojoj će voziti “oreka 05” LMP2 prototip američke ekipe DragonSpid.

Lapjer je time osigurao barem jedan pun trkački angažman u sezoni 2016, i to u endurans kategoriji, koja mu je bila i najplodonosnije opredeljenje u karijeri. Kao fabrički vozač LMP1 Tojote pobeđivao je šest puta u razdoblju 2012-2014, a u godini na izmaku upisao se u osvajače 24 časa Le Mana u LMP2 klasi i učestvovao je u slavljeničkoj posadi na 4 sata Eštorila, u oba slučaja za volanom “orekinog” prototipa.

Dva podudaranja ELMS i WTCC kalendara garantuju da će eventualni Lapjerov WTCC program sa Ladom – ako ga uopšte i bude – moći da postoji samo u parcijalnom obliku, kao i 2015.

lapierre lapierre, oreca, le mansNaime, ELMS trka na Silverstonu poklapa se s WTCC rundom na Slovakija ringu, a isti je slučaj i sa 4 sata Spa Frankoršampa i WTCC vikendom u Šangaju.

U završnoj trećini nedavno okončane sezone Svetskog prvenstva turing automobila, 31-godišnji Francuz nastupao je za Lada sport Rosnjeft, kao zamena za Japa Van Lagena. Posle Motegija, Šangaja, Burirama i Katara nije ostao utisak da je Lapjeru prijao prelaz na prednju vuču i turboprehranjivani agregat. Utoliko je teže videti koliko bi Orekin štićenik Rusima koristio u još jednoj nekompletnoj kampanji.