Leb i Lopes diskvalifikovani, Mileru pol pozicija!

Sebastijan Leb i Hose Marija Lopes diskvalifikovani su posle kvalifikacija za WTCC trke u Francuskoj, na kojima su zabeležili prvo, odnosno drugo mesto.

“Sitroeni” sa startnim brojevima 9 i 37 nisu prošli tehnički pregled posle kvalifikacija. Ni na jednom ni na drugom automobilu nije funkcionisao sistem (ventil) za automatski prekid dotoka goriva. To znači da će Francuz i Argentinac na obema nedeljnim trkama startovati sa mesta 17 i 18, pošto su im svi kvalifikacioni rezultati brisani.

Sa prve pozicije u trci 1 krenuće Ivan Miler, na čijem je “C-elizeu” pomenuti sklop radio kako treba, a pored njega će biti Gabrijele Tarkvini. Razume se, i svi pratioci pomerili su se za dva mesta unapred, pa će Valente startovati treći, Mihelis četvrti, Čilton peti, a Dušan Borković će umesto sa osme, krenuti sa šeste pozicije.

Kažnjavanje Sitroenovih vozača utiče i na startni raspored u trci 2 – pol poziciju ima Mehdi Benani, ispred Miniha, Monteira, Morbidelija i Borkovića.

Konstatovana tehnička neispravnost Lebu i Lopesu nije donela poboljšanje performansi, ali se radi o bezbednosnoj meri, koja ima za svrhu da prekine dotok goriva iz rezervoara u slučaju da je bilo koji od vodova oštećen, ili da gorivo na nekom mestu curi iz sistema.

Sitroen se neće žaliti na odluku sudija, a direktor tima, Iv Maton, najavio je mere pomoću kojih će ekipa pokušati da utvrdi kako je do greške došlo.

„Najveće je razočaranje što je u pitanju deo koji ne donosi performanse, a mi ga nabavljamo od druge kompanije. U Marakešu smo ga isprobali i radio je, testiran je i uoči ovog vikenda i radio je, a sada dva od tri nisu radila, a mi ne znamo zašto.“

„Prva stvar biće nam da zamenimo te delove i pokušamo da shvatimo zašto se ovo desilo. Više firmi proizvodi tu vrstu ventila, videćemo hoćemo li promeniti dobavljača, jer s ovim očigledno nismo 100% sigurni. I, to je tehnologija koju nismo koristili u reliju, ovakvi ventili su specifični za turing automobile. Ovakve stvari se dešavaju, kad god obavite savršen posao razočarani ste ako za to niste i nagrađeni, ali Leb i Lopes su dugo u auto-sportu i nije prvi put da dožive razočaranje,“ rekao je Maton.