Leon Evrokup na polusezoni: Vode Komini, Polsen i Fica

Ponovo rođeni Seat leon Evrokup je krajem treće nedelje jula izvezao i svoju treću rundu u sezoni 2015. Posle otvaranja na Nirburgringu i trka na Salcburgringu, na red je došao Silverston, na kojem su po jednu trku osvojili Ferenc Fica i Stefano Komini.

Kada smo u aprilu najavljivali ovo takmičenje, ukazali smo na to da se u njemu nalazi nekolicina vozača već afirmisanih na evropskoj trkačkoj sceni na krugu. I upravo piloti takvog profila zauzimaju prve tri pozicije na polusezoni Evrokupa.

LeonEurocup (5) LeonEurocup (2)
U poretku vozača u vođstvu se nalazi Stefano Komini, dominantni šampion Megan trofeja 2011. godine. Za to postignuće Švajcarac iz kantona Tičino svojevremeno je nagrađen test vožnjom „nisana“ iz Japanske super GT serije, posle koje se vratio u Evropu i prošle godine se takmičio u Bohemija Klio kupu. Ove sezone je Komini za volanom „leona“ pobedio na Nirburgringu 1 i Silverstonu 2 i dosad je osvojio 36 bodova.

U stopu ga prati Stijan Polsen, Norvežanin koji je 2011. osvojio monomarka klasu Evropskog kupa turing automobila; bila je to prva sezona u kojoj je „seat leonu“ u Mk2 kup verziji omogućeno učešće u ETCC-u. U 2014, Polsen je zabeležio pobede na Nirburgingu 2 i Salcburgringu 1, ima još jedan izlazak na podijum i ukupno 35 poena.

LeonEurocup (6) LeonEurocup (3)
Na trećem mestu sa 29 bodova nalazi se Mađar Ferenc Fica, nama takođe poznat iz ETC kupa, u kojem je 2013. nastupao u monomarki za Zenge tim junior. Fica je u ovogodišnjem Leon kupu zabeležio pobedu u trci 1 na Silverstonu, a do drugog mesta stigao je na austrijskoj trci 2.

Posle nastupa u Engleskoj, novi Leon evrokup završio je svoju prvu polusezonu. Na kalendaru serije preostaju još Spa Frankoršamp, Monca i Katalunja. Belgija i Italija voze se u septembru, a termin šeste i finalne runde u Španiji pomeren je iz oktobra u novembar, kada će ovo izdanje Evrokupa dobiti svog prvog šampiona.

LeonEurocup (4) LeonEurocup (1)Trke Evrokupa još ne pokriva nijedna televizija, ali su automobili performantni, relativno pristupačni (oko 90.000 evra s porezom), odlično izgledaju i zvuče i pružaju vrlo dobru trkačku predstavu. Sva je prilika da i sâm model „leon kup Mk3“ ima lepu budućnost, jer ga Marčelo Loti ističe kao arhetip vozila kakvo bi voleo da vidi u svojoj TC3 internacionalnoj seriji. Dogodi li se tako, sportsko odeljenje fabrike iz Martorela moglo bi da ostvari izuzetne poslovne rezultate prodajući ovaj auto i klijentima čije takmičarske ambicije prelaze okvire Starog kontinenta.

Gledano sa sportske strane, aktuelno izdanje Leon evrokupa u početku izvesno neće biti toliko uspešno u lansiranju vozača u WTCC kao ono voženo u periodu 2008-2010. Razlog je jednostavan: TC1 automobila i dalje je premalo, a red veličine budžeta koji ih prate većini pilota predstavlja samo mislenu imenicu.

Međutim, trkačima Evrokupa ukazuje se nova perspektiva: TC3 serija, koja je već samo zahvaljujući najavama i pretpostavkama, a bez ičeg definitivno potvrđenog, silno uzburkala turing scenu. S jedne strane, to je dokaz da je Loti dosad vukao prave poteze. S druge, priče o TC3 seriji posredno koriste Seatu i stoga se u budućnosti može očekivati još veće interesovanje za Evrokup, ili za „leon kup Mk3“, i to zahvaljujući vozačima koji nameravaju da uđu u Lotijev TC3.