Marko Sorensen: GP2 kao uteha, škola i provera sposobnosti

U svojoj trećoj sezoni u Formuli Reno 3.5, Danac Marko Sorensen promenio je sredinu, prešao iz češkog Lotusa u francuski Tek 1 i doživeo veliko razočaranje. Osim drugog mesta u Monaku, koje je njegov jedini ovogodišnji podijum, ozbiljnijih rezultata nema, a do poena stiže teško i retko.

Čovek koji je dve prethodne sezone u elitnoj Formuli Reno završavao kao šesto i sedmoplasirani i koji je u kategoriji zabeležio tri pobede i prikazao solidan potencijal sigurno nije računao da će 2014. ispasti ovakav neuspeh i da će mu to biti najteža godina otkako je u Reno seriji. Tek 1 ove godine ima samo jedan auto, ne postoji drugi vozač koji bi pomogao u popravljanju situacije i to Sorensenu samo otežava život.

13451931904_5fa5ffaecb_oPošto karijerom 23-godišnjeg trkača upravljaju ljudi koji vode Lotus F1 tim, oni su ga, da bi ga izvukli iz začaranog kruga razočaranja i proverili koliko Sorensen može, u Silverstonu ubacili u GP2 karavan. Iako debitant u kategoriji, Marko je osvajao bodove i na britanskoj i na nemačkoj rundi, pa se već sad može reći da se u novom okruženju solidno snašao, tim više kad se ima na umu koliko se pneumatici u Formuli Reno (mišlen) razlikuju od onih u GP2 (pireli).

U GP2 padoku na Hungaroringu Sorensen nam je objasnio svoj iskorak u za njega novu formula kategoriju.

„Zbog loših rezultata koje smo ove godine imali u Reno seriji, Lotus F1 tim želeo je da vidi šta se dešava i da stekne neku referencu, pa su me stavili u GP2. Prilika je bila dobra jer je MP motorsport timu bio potreban vozač, a i meni je dobro došla šansa da vidim šta mogu da postignem ovde. Takođe, trebalo mi je da steknem i nešto samopouzdanja, jer se u Reno seriji cele godine mučimo da uđemo u prvih 10.“

_SBL6572Uzroci rezultatskog debakla u Reno seriji i dalje su nepoznanica ekipi Tek 1 i njenom vozaču. Danac podseća kako se tim iz Tuluza generalno nije najbolje snašao s najnovijom generacijom automobila Formule Reno 3.5.

„Nemam ideju o čemu se radi. Nešto radimo naopako, ali ne mislim da tim zna, a ne znam ni ja. Tek 1 je bio dobar tim u prošlosti, ali ove godine je nigde. S novim autom Formule Reno 3.5 bili su dobri samo su sa Bjankijem 2012, prošle godine su imali nekih dobrih rezultata, ali ni blizu onoga gde treba da budu.“

Sorensenov prelazak u Tek 1 dogodio se prilično kasno, krajem januara, i uz pomoć njegovog ličnog sponzora Sakso banke. Da toga nije bilo, vozač s ambicijom da ostane na putu koji teoretski vodi do Formule 1 danas se možda ne bi takmičio u jednosedima, već bi vozio GT trke.

I Formula Reno i GP2 su vrhunske serije, poslednji stepenik i ulaznica za Formulu 1. Sada, kada je iskusio i jedan i drugi bolid, Sorensen kompetentno može da ih uporedi.

13843644815_8b585f23d7_o _SBL4523„To su dva veoma različita automobila. Auto Formule Reno veoma je dobar za vožnju i na neki način prilično jednostavan. U svakom krugu možete forsirati i u kvalifikacijama imate više krugova da postignete vreme. U GP2 imate samo jedan krug i to je to. Generalno, gume prave najveću razliku.“

Od nekolicine kompetentnih sagovornika čuli smo mišljenje da vozač Formule Reno 3.5, čak i ako je njen šampion, treba da provede bar sezonu u GP2, samo da bi upoznao Pireli gume. Dancu, međutim, famozni Pireli ne izgleda kao toliki rebus.

_SBL6299
„Ja sam zapravo bio iznenađen kako je jednostavno navići se na gume“,
otkriva Sorensen. „Nekim vozačima je to teško, ali ako ste trkač, morali biste da možete da se priviknete na takve stvari, ili bi makar trebalo. To je važno i ne bi smelo da bude teško.“

Na Hungaroringu, pred letnju pauzu Marko Sorensen još nije mogao sa sigurnošću da nam kaže kako će mu izgledati ostatak sezone. Ostanak u Reno seriji treba da je sigurna opcija, ali moguće je da će nju, kao u poslednjih mesec dana, nastaviti da kombinuje sa GP2 kategorijom.

_SBL5908„Trebalo bi da izvezem kompletnu Formula Reno sezonu, mislim da ću izvesti i ostatak godine u GP2, ali to nije stopostotno sigurno i ništa ne mogu da potvrdim. Plan postoji. Ne znam šta će se desiti dogodine, uostalom, sada je prerano da se o tome razmišlja. Mislim o tome šta ove godine treba da uradim, a za iduću ćemo videti. Stalna mi je želja da odem u Formulu 1, to će dogodine biti teško, možda će još jedna sezona u nekoj kategoriji dobro doći da steknem iskustvo i sa gumama. U svakom slučaju, želim da nastavim da se trkam i napredujem.“