Lopes i Sitroen zadovoljni učinkom u Argentini

Hose Marija Lopes zabeležio je maksimalan učinak na trkama koje su vožene na stazi Terme Rio Ondo. Argentinac je u svojoj domovini zabeležio pol poziciju i dve pobede. Ivan Miler, koji važi za najvećeg Pečitovog rivala, imao je priliku da se dva puta popne na pobedničko postolje dok je Sebastijan Leb Argentinu napustio sa četvrtim i šestim mestom. Posle arhentinske runde Lopes ima 60 bodova prednosti u odnosu na Milera.

Pred početak prve trke sunce je počelo da prži stazu dok je Matias Rosi dodatno zagrejao publiku svojom pobedom sa Sitroenom u trci Turizmo Nacional šampionata koja je vožena kao jedan od pratećih serija tokom argentinskog WTCC vikenda. Hose Marija Lopes postavio je svoj “c-elize” na prvu startnu poziciju i kada su se crvena svetla ugasila, Pečito je uz pomoć perfektnog starta mirno ušao u prvu krivinu ispred Norberta Mihelisa koji je uspeo da iza sebe zadrži Ivana Milera i Sebastijana Leba. Lopesova pobeda ni u jedom trenutku nije bila dovedena u pitanje dok je Miler veći deo trke bio na Lebovom nišanu. Posle 13 krugova, na oduševljenje više pd 40 hiljada ljudi, Pečito prvi prolazi koz cilj.

678_LOPEZ

Odmah posle ceremonije na podijumu usledila je i trka 2. Zbog inverznog startnog rasporeda pol pozicja pripala je vozaču Lade Robu Hafu ispred Iga Valentea, dok su Sitroenovi musketari startovali sa sedmog, osmog i desetog mesta. Leb je odmah na startu izgubio tri pozicije, Miler se odlučio da opreznije uđe u trku, dok je Lopes svojim agresivnim stilom posle prvog kruga dospeo na sedmu poziciju. Aktuelni šampion je sa svojim “c-elizeom” vodio veliku bitku sa Tomom Čiltonom, a Sebastijan Leb sa Norbertom Mihelisom, dok je Hose-Marija Lopes napadačkom vožnjom obišao Roba Hafa i tako došao do druge pobede u istom danu.

Iv Maton, šef Sitroena: “Ovaj vikend bio je jedan od najemotivnijih u trkačkoj istoriji Sitroena. Možda on nije to pokazao, ali Pečito je bio pod velikim pritiskom jer je želeo da se na najbolji način pokaže pred domaćom publikom i tako postao je prvi vozač koji je pobedio na obe trke u ovogodišnjem šampionatu. Ivan je uradio sve što je mogao, ali je razlika sada još više porasla. Nemam više šta da kažem, osim da će nastavak šampionata biti veoma zanimljiv, a nama ostaje da otkrijemo još tri nove staze. Takođe, ovo je bio dobar vikend za Sitroen Argentinu koji odradili izuzetnu marketinšku kampanju u cilju promovisanja trkanja i našeg brenda.”

bigm_140_Lopez

Hose-Marija Lopes: “Neki ljudi bi pomislili da sam previše korporativan kada bi počeo da se svima zahvaljujem, ali ja mislim da je to ispravan način. Bez moje familije i Sitroena ja ne bih bio ovde. Drago mi je što sam deo tako moćnog tima i ponosan sam na to što imam Ivana i Seba za kolege. Moje iskustvo na ovoj stazi mi je puno pomoglo, ali sam bio zabrinut zbog starta koji su moja slaba tačka. Srećom, sve je ispalo kako treba. Trka 2 je bila veoma uzbudljiva. Auto je bio sve brži i brži i uspeo sam da dođem do prvog mesta. Za mene ovo je bio perfektan vikend i mislim da nema boljeg mesta gde sam mogao da prikažem ovako dobre performanse.”

Ivan Miler: “Nikada nisam odustao, ali sam shvatio da je Hose ovog vikenda bio brži. Od tada sam pokušao da ograničim štetu kako se bodovna razlika u šampionatu ne bi mnogo povećala. Tim je odradio dobar posao i ja sam dao svoj maksimum i trudio sam se da izvučem maksimum iz automobila.”

Sebastijan Leb: “Četvrto i šesto mesto svakako nije rezultat iz snova, ali sam iz ovog vikenda izvukao puno pozitivnih stvari. Uspeo sam da se probijam kroz kolonu sa kombinovanim pristupom i lepim manevrima za perticanje. Ovo je bilo veoma lepo iskustvo za mene i sada se polako fokusiram na narednu sezonu. Sada imam skoro 100 poena manje od Pečita, pa tako više nisam konkurent za titulu.”