Lopes: Miler je moćan na Hungaroringu

Ivan Miler tradicionalno se ističe na Hungaroringu, osvojio je četiri od osam dosad voženih WTCC trka u Mađarskoj, zato je postkvalifikaciona konferencija za medije i otvorena pitanjem koja je njegova tajna na pisti u Mođorodu.

“Nema je, zaista”, odgovorio je četvorostruki prvak sveta. “Da je ima, bilo bi isuviše lako. To su zapravo auto, tim, balans, osećaj, sve zajedno, uz malo sreće. I sve je to danas radilo za mene. Ovo je moja prva pol pozicija u 2015. i to je dobar znak za budućnost. Priznajem da me je vreme kruga malo iznenadilo – cilj je bio 1:49,0, a da pri tom održim fokus, spojim sve sektore u dobar krug i pričuvam gume. Nadmašio sam svoj cilj za dve desetinke (vozio je 1:48,8) i ispalo je bolje nego što sam očekivao.”

AUTO - WTCC HUNGARY 2015 AUTO - WTCC HUNGARY 2015 AUTO - WTCC HUNGARY 2015

Završivši drugi, iza Milera, a ispred ostalih fabričkih vozača Sitroena, Igo Valente postigao je svoj najbolji kvalifikacioni rezultat u Svetskom šampionatu turing automobila. U vreme davanja izjave, Francuz je bio kažnjen gubitkom pet pozicija zbog nepoštovanja žute zastave u na prepodnevnom trenungu, pa je bio uveren da neće startovati sa drugog mesta. Da je tada mogao znati da će kazna biti poništena i da mu osim 4 boda i sleduje start iz prvog reda, uz Ivana Milera, sigurno bi bio mnogo zadovoljniji.

“Zahvaljujem se Kampos rejsingu, imali smo dobar auto za suvo vreme”, kazao je Valente. “U stvari, nama je auto dobro funkcionisao i u Argentini, ali su tamo otkazale kočnice, pa sam se slupao. U Maroku je takođe bio dobar, ušao sam u Q3, samo sam tamo ja pogrešio i udario u ogradu. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvim performansama.”

Osvajač pol pozicija u Argentini i Maroku, svetski prvak Hose Marija Lopes prvi put ove godine nije obezbedio idealno startno mesto. 

“Ništa nije pošlo naopako, nekad se desi da drugi budu bolji. Znao sam da će Ivan ovde biti brz. Nekad nisu svi uslovi stopostotno na vašoj strani, pa onda morate da forsirate i ne ispadne sve savršeno. Moj krug nije bio sjajan, izgubio sam malo bodova u šampionatu, ali u trci 2 startujem ispred Ivana”, rekao je Pečito.

“Nijedan krug nikad nije savršen, ali to nije izgovor. Ivan je bio brži. Nedelja je novi dan, samo što je Ivan moćan na Hungaroringu. Uostalom, nije moguće uvek pobediti”, dodao je zamišljeni Argentinac.

AUTO - WTCC HUNGARY 2015

Očekujući da između njega i Milera neće biti Valentea, Argentinac je najavio agresivan start u trci 1, ali povratak vozača Kampos rejsinga na drugu poziciju poremetiće te Pečitove planove. Pošto je Lopes dominirao na svim sesijama voženim po kiši, a Miler je briljirao na kvalifikacijama, kada je staza bila suva, pojavila se i pretpostavka da je Alzašanin zapravo čekao takvo vreme. Ivan je odbacio takve ideje: “Nisam ja ni na šta posebno čekao, nije bilo nikakve drame. Uostalom, poeni se dobijaju ukvalifikacijama, ne na treninzima i testovima.”

“Važno je da sutra bude suvo, ali ne pretoplo, zbog kočnica i guma. Mi smo ovde opterećeni maksimalnim hendikepom od 60 kilograma, a to na ovoj stazi znači da smo sekund po krugu sporiji, i to kad smo na novim pneumaticima”, istakao je Miler komentarišući balast koji “C-elize” nosi u Mađarskoj.

AUTO - WTCC HUNGARY 2015 AUTO - WTCC HUNGARY 2015

Lokalni heroj Norbert Mihelis je osvojio deseto mesto u Q2 sesiji, samim tim i pol poziciju za trku 2.

“Pre ovog vikenda, bio bih razočaran da ne uđem u Q3, ali za to nije bilo realne šanse i onda smo promenili strategiju”, objasnio je mađarski trkač.

“Nije lako kalkulisati da završite deseti, na sreću uspelo mi je. Nije lako ni kada vozite dve sesije po vlažnoj pisti, a onda se desi da kvalifikacije budu po suvom. Tako se auto teško dovodi do set-apa kojim ste zadovoljni, pa sam shvatio da nemamo tempo da bismo ušli u prva tri ili prvih pet.”

Start sa pol pozicije na Hungaroringu, stazi na kojoj se notorno teško obilazi, deluje kao idealna prilika da se Norbi proslavi kod kuće.

Zengeov pilot nije hteo da se razmeće, ali je njegov oprezni optimizam bilo lako primetiti: “Ne volim da obećavam pobede, ali naš auto dobro startuje, a na ovoj stazi je san svakog vozača dobar start. I naš auto je dovoljno brz da ostane na čelu”.

Inače, osim Valenteu, kazna je ukinuta i Džonu Filipiju, pa će Francus startovati sa 13. mesta.