Lopes najbrži u kvalifikacijama, Monteiru pol za trku 2

WTCC šampion Hose Marija Lopes osvojio je treću ovogodišnju, u karijeri ukupno desetu pol poziciju u Svetskom šampionatu turing automobila.

Sledivši strategiju Sitroen rejsinga, s kojom je ekipa ušla u kvalifikacije, superbrzi Argentinac je na autodromu Nordšlajfe u tri pokušaja beležio tri sve brža i brža kruga, a treći i poslednji od 8:37,327 bio je onaj koji mu je doneo idealno startno mesto za trku 1.

Prvi Lopesov pratilac bio je agresivni Francuz Igo Valente, koji je zabeležio 1,252 sekunde sporiji krug od Argentinca i startovaće sa druge pozicije u subotnjoj trci 1. Pored njega, u odličnom izdanju prikazao se i Norbert Mihelis, postigao je četvrto vreme i bio je daleko najuspešniji pilot „sivika“.

Reklo bi se da su Valente i Mihelis iznenadili trkače Sitroen rejsinga, pošto su im valjano ispresecali kolonu. Leb će u nedelju pre podne startovati treći, Ma peti, a Miler tek sa šestog mesta.

U završnici kvalifikacija Tom Koronel postigao je 9. vreme i iz prvih 10 je izbacio timskog kolegu Toma Čiltona. U trci 1 to Holanđaninu neće značiti mnogo, jer je kažnjen zbog zamene motora, ali drugo startno mesto u drugom nedeljnom nastupu vozaču iz Nardena već može da donese lep rezultat na „Zelenom paklu“.

Tijago Monteiro zabeležio je 10. vreme i ima pol poziciju na inverznom startu, a fabrička Honda i zahvaljujući Tarkvinijevom 8. vremenu definitivno ima bolje rezultatske izglede u trci 2.

Ladine kvalifikacije pretvorile su se u fijasko. Zbog još neutvrđenih tehničkih problema, koji mogu poticati od motora ili elektronike, Jap van Lagen nije zabeležio nijedan brzi krug i sutra će na obema trkama krenuti sa 17. mesta. Hafov auto je iz istog razloga stao pored staze, ali je Englez do tog časa barem postigao vreme koje mu je donelo poziciju 13.

Ma Ćinghua je u finišu kvalifikacija bio akter jedinog ovog popodneva viđenog incidenta, ali ne deluje da je njegov „C-elize“ pretrpeo neka ozbiljnija oštećenja.

WTCC program na Nirburgringu nastavlja se vorm-ap sesijom u subotu u 8 časova.

QS