Lopes ozbiljno grabi ka šampionskoj tituli

Iako su skoro svi poznavaoci prilika u WTCC-u prognozirali dominaciju Sitroena u ovogodišnjem šampionatu, većina nije smatrala da bi Hose Marija Lopes mogao da bude favorit za osvajanje titule.

Argentinski vozač je sve impresionirao u prvoj polovini sezone, vodeći je na tabeli već od prve trke u Marakešu. Međutim, dve pobede na obe trke na domaćem terenu, na stazi Terme Rio Ondo, uvećale su njegovu prednost toliko da Pečita sada svi vide kao novog svetskog šampiona. Ako na kraju osvoji titulu, bio bi tek drugi Argentinac kome je uspelo da se okiti FIA odličjem posle Huana Manuela Fanđa, kome je to pošlo za rukom u Formuli 1 1957. godine i prvi vozač sa FIA titulom sa Južnoameričkog kontinenta posle 1991. i titule Airtona Sene.
wtcc20140801004
Lopesov bilans ostvaren u tekućoj sezoni impresionira. Sedam pobeda u 15 trka, pet podijuma, četiri pol pozicije na osam kvalifikacionih sesija, samo jedno odustajanje (na Autodromu Moskva, zbog kvara na menjaču), prosek od 38,75 bodova po trkačkom vikendu (a on bi bio i veći da trku 2 na Slovakija ringu nije otkazana zbog vremenske nepogode) – sve su to pokazatelji njegovog kvaliteta. Ako bude nastavio istim tempom, do kraja godine bi mogao da obori još neke od rekorda u WTCC, kao što su oni koje je postavio Ivan Miler: devet pobeda u sezoni 2012. i 433 bodova na kraju sezone 2011.

Zapravo, Francuz je ostao jedina potencijalna prepreka između titule i Lopesa, ali je posle osam trkačkih vikenda Milerov zadatak izuzetno težak, jer je razlika između timskih kolega sada 60 bodova, a do kraja sezone su ostala samo četiri trkačka vikenda, odnosno osam trka.
DCIM100GOPRO wtcc20140801019
U istoriji WTCC-a nije zabeleženo toliko bodovno rastojanje između prvo i drugoplasiranog. Do ove sezone najveća razlika postojala je 2011. između Hafa i Milera, iznosila je 38 poena i ostvarena je u prvoj polovini sezone, sa mnogo više vremena i prilike za preokret. Tada je Francuzu i pošlo za rukom da situaciju preokrene, ali je sada takav ishod mnogo manje verovatan.

Matematički gledano, u igri je još 220 poena, ali to znači da Miler mora da osvoji najmanje po 15 bodova više od Lopesa u svakoj trci. Uzimajući u obzir da je Alzašanin samo na tri trke uzeo više bodova od Pečita (Francuska +11, Mađarska +10 i Belgija +2), čini se da šansa ipak nije na njegovoj strani…

Kako je naš portal već pisao, treći celosezonski vozač Sitroena, Sebastijan Leb, sam je izjavio da ne misli da više ima bilo kakve šanse da ove sezone osvoji titulu WTCC prvaka.