Lopes: „Timski rezultat je prioritet“

Miler je bio najbrži na testu i drugom treningu, Leb na prvom treningu, ali kada je bilo najvažnije, kada se radilo o kvalifikacijama, treći vozač „sitroena“, Argentinac Hose Marija Lopes nadmašio je svoje timske kolege i krugom prosečne brzine 157,73 km/h – najbržim ikad pređenim u WTCC autu na stazi Marakeš – osvojio je svoju prvu pol poziciju u Svetskom šampionatu.

Istina, Miler je pogrešio u trećem segmentu kvalifikacija, ali sve što je moglo biti spada u domen nagađanja. Lopes će zanavek ostati upisan i kao osvajač prve WTCC pol pozicije za Sitroen rejsing.

„Zadivljujuće je. Ako pogledam iza sebe, vidim 13 svetskih titula, ali zahvaljujući timu, imamo jako dobar auto. Jučerašnji dan otvorio sam vozeći „na sigurno“. Ekipi je jako bitno da automobili stignu na cilj, nemamo mnogo rezervnih delova, a iduća trka je za samo šest dana. Čak i tako, pogrešio sam jutros (na prvom treningu), prejako pogodio ivičnjak i oštetio auto. Izgubio sam malo vremena (na stazi) u odnosu na Sebastijana i Ivana, i izgubio malo samopouzdanja,“ ispričao je srećni Argentinac.

„Odlučio sam da budem pažljiv i da prihvatim čak i treće mesto, pa sam kvalifikacijama pristupio s idejom da pokušam da ne napravim grešku. Znao sam da gubim malo vremena u trećem sektoru, pa sam tamo pokušao da napadnem malo jače… I onda mi je tim saopštio da sam prvi, što je sjajan osećaj.“

U sutrašnjoj trci 1 Lopes kreće sa pol pozicije, ali u trci 2 će se zbog inverznog startnog rasporeda naći iza Milera i Leba.

„Znam da je probijanje kroz grupu vozača jedan od Ivanovih najvećih kvaliteta, znam i da Seb nema toliko mnogo iskustva, ali do sada je iznenadio sve. Brži smo od drugih automobila, mislim da moramo da budemo strpljivi, dobro startujemo i pokušamo da se popnemo u plasmanu, ako budemo mogli. Naravno, borićemo se među sobom, ali tim je prioritet, prioritet je da završimo na vrhu. Prednost koju imamo u odnosu na ostale možda je tu samo na ovoj trci i možda je ne bude na sledećoj,“ zadržava Lopes dozu zdravog opreza.