Lopes na pol poziciji ispred Milera; Borković startuje peti u trci 1!

Na prvim kvalifikacijama u sezoni učestvovalo je samo 17 vozača. Zbog udesa na drugom treningu, „sivik“ Gabrijelea Tarkvinija nije bilo moguće osposobiti za nastavak trkačkog vikenda u Marakešu, pa veteran više ne igra ulogu u prvoj WTCC rundi. Drugi protagonista sudara koji je eliminisao Tarkvinija, Đani Morbideli, u nešto je boljoj situaciji – njegov auto možda može da se popravi za nedelju, ali Italijana nije bilo u borbi za startne pozicije. Ni vozač TC2T „seata“, Džon Filipi, nije mogao da se pojavi na ovoj sesiji.

U prvoj rundi kvalifikacija kolonu je poveo Ivan Miler, koji je prvi zabeležio najbrže vreme (1:44.182), a pratile su ga timske kolege Sebastijan Leb i Hose Marija Lopes. Igo Valente je u prvih deset minuta bio najbrži „ševrolet“ i držao je četvrto mesto a za njim se našao Tom Koronel. Tijago Monteiro se krugom od 1:46.811 plasirao na osmu poziciju i zaostajao je više od pola sekunde sa Norbertom Mihelisom. Dušan Borković je u svom drugom krugu značajno poboljšao vreme, uspeo da se plasira na sedmu poziciju i potisne Mehdija Benanija.

U finišu prvog dela kvalifikacija pojedini vozači odlučili su da krenu u drugi pokušaj, među njima bio je i Rob Haf, koji je dotle bio 13, dakle van igre za drugi deo sesije. Na samo minut do kraja, istaknuta je crvena zastava zbog udesa Petra Fulina, što je upropastilo Hafov pokušaj. To je automatski značilo i kraj prvog dela kvalifikacija, u kome je najbrži krug postavio Ivan Miler (1:43.824). Pratili su ga Leb i Lopez a najbrži vozač „ševroleta“ bio je Tom Čilton, dok je Dušan Borković zauzeo sedmu poziciju i lako je prošao u Q2.

Od daljeg učešća u kvalifikacijama morali su da se oporoste Haf, Kozlovski, Engstler, Fulin i Di Sabatino.

Start drugog dela kvalifikacija kasnio je jer su redari morali da uklone Fulinov slupani „leon“. Posle prvog pokušaja, najbrže vreme od 1:43.706 imao je Sebastijan Leb ispred Ivana Milera i Hosea Marije Lopesa, a sledili su Tom Čilton i Dušan Borković. Naš vozač uspeo je da u idućem pokušaju popravi krug na 1:45.017, što ga je podgilo na četvrtu poziciju i promovisalo ga u prvog pratioca nedostižnih „sitroena“. Srpski automobilista je tako sa Tomom Čiltonom obezbedio ulaznicu za poslednji deo kvalifikacija. Iza njih našli su se Rene Minih, Tijago Monteiro, Norbert Mihelis, Mehdi Benani i Tom Koronel, koji je obezbedio pol poziciju za trku 2. Sa mesta 11 i 12 u nedelju će u obema trkama startovati Džejms Tompson i Igo Valente.

Duca22(1)U trećem segmentu kvalifikacija najbrža petorica iz drugog dela imali su pravo na po jedan brzi krug. Prvi je na stazu izašao petoplasirani iz Q2, Tom Čilton, koji je zabeležio vreme od 1:44.864. Dušan Borković zaradio je crnu zastavu, jer ga je tim poslao na stazu pre dozvoljenog vremena, pa nije ni mogao da u Q3 izveze brzi krug, što automatski znači da će na trci 1 i na WTCC debiju startovati s pozicije 5.

Sledeći vozač na stazi bio je Ivan Miler. On je u brzom krugu zabeležio vreme od 1.43.748, ali je u tom pokušaju presekao šikanu. Hose Marija Lopez je zahvaljujući fantastičnom trećem sektoru uspeo da mu ukrade provizornu pol poziciju i samo se čekao odgovor Sebastijana Leba. Devetostruki svetski reli šampion bio je zamalo brži od Argentinca u prvom i drugom sektoru, ali mu vreme u trećem delu staze nije bilo dovoljno dobro za prvo mesto, već je morao da se zadovolji trećom startnom pozicijom za trku 1 u Marakešu.