Lopesu pol pozicija u Šangaju

Vozač Sitroena, Argentinac Hose Marija Lopes, bio je najbrži na kvalifikacijama u Šangaju, osvojio je petu pol poziciju u ovoj sezoni i prednost nad Ivanom Milerom povećao je za još dva poena. Razlika među njima dvojicom sada iznosi 68 bodova.

Prvi referentni krug u Q1 sesiji postavio je Ivan Miler (1:52.102), koga je ubrzo zatim sa vodećeg mesta potisnuo Tom Čilton. Britanac je sa svojim “kruzom” posle prve runde brzih krugova nakratko zauzimao prvu poziciju sve dok Norbert Mihelis nije zabeležio 1:56.312.

Ovakav razvoj događaja prekinuo je Ma Ćinghua, devet desetinki brži od mađarskog vozača. U samom finišu Q1, vozači Sitroena zauzeli su prva četiri mesta u formaciji Ma-Miler-Lopes-Leb, dok je Tom Čilton bio najbolji od ostalih. Iza ove petorice redom su se plasirali Tarkvini, Mihelis, Monteiro, Koronel, Benani, Borković i Valente, a u nastavak kvalifikacija nisu prošli Morbideli, Tompson, Haf, Kozlovski i Minih, kao ni takmičari u Jokohama trofeju. Engstler, Filipi, Lok i De Soza.

U Q2 segmentu kvalifikacija vozači “C-elizea” nastavili su tamo gde su stali, pa su u ranoj fazi ponovo zauzeli prva četiri mesta a kolonu je poveo Ivan Miler svojim krugom od 1:43.294. Ni formacijska vožnja Hondinih trkača nije uspela da lansira bilo koga od pilota “sivika” u fantastičnu četvorku moćnih “sitroena”, ali je Mehdi Benani zabeležio deseto mesto i pol poziciju za trku 2. Marokanac je potisnuo Toma Koronela na jedanaestu poziciju, razlika je iznosila samo dve stotinke, a Holanđanin nije imao vremena za drugi pokušaj na novim gumama jer su ga sudije usred sesije pozvale na merenje.

U završni deo kvalifikacija plasirala su se svi trkači Sitroena, u poretku: Ivan Miler, Hose Marija Lopes, Ma Ćinghua, Sebastijan Leb, a Norbert Mihelis je prošao dalje kao peti. Mađar je bio jedini branilac časti Honde i jedini u prvih pet koji nije vozio “C-elize”.

Pozicije u prvih deset obezbedili su i Monteiro, Tarkvini, Čilton, Valente i Benani. Dušan Borković je kvalifikacije završio na 12. mestu, na obema sutrašnjim trkama očekuje ga start iz šestog reda.

U Q3 je Mihelis prvi izašao na stazu i postavio sasvim pristojnih 1.49.681. Sebastijan Leb nije se pokazao u najboljem svetlu: pogrešio je u poslednjoj krivini i zakačio graničnik od guma, ošetivši “C-elize”, što mu je konačno upropastilo ionako ne isuviše slavan krug (1.49.830). U svom pokušaju, Ma Ćinghua bio je brži od svih dotadašnjih konkurenata (1.48.898), a u nastavku ga je za 0,116 sekundi nadmašio Hose Marija Lopes. Finalni napad na pol poziciju pripadao je Ivanu Mileru, ali je Alzašanin bio začuđujuće spor u svim sektorima. Sa konačnih 1.49.424 nije mogao da parira ni argentinskom ni kineskom kolegi, pa je zauzeo konačno treće mesto.

Dominantni Lopes sutra kreće sa pol pozicije, Ma startuje drugi, a za njima dvojicom naći će se Miler, Mihelis i Leb.