Luka Filipi je drugi Ferarisov vozač za Pure ETCR

LAT/Formula E

Romeo Feraris je imenovao Luku Filipija za jednog od vozača u svom Pure ETCR programu 2021.

Iskusni Italijan voziće Ferarisovu “đuliju ETCR” u prvom sveelektričnom multibrend šampionatu turing automobila, čija sezona startuje u terminu 18-20. jun na Valelungi.

Na istoj toj stazi električna “đulija” je u martu prešla svoje prve test kilometre, a među test vozačima bio je i Filipi.

Njegov timski kolega u Pure ETCR poduhvatu biće još ranije regrutovani Monegašanin Stefano Koleti.

Osim što ima mnogo trka i kilometara izvezenih u raznim, uglavnom formula serijama, Filipi ima i iskustvo u trkanju u električnim automobilima: vozio je Formulu E u nekompletnom programu u sezoni 2017/18.

Luka u biografiji ima osvojenu italijansku F3000 titulu 2005. godine, posle čega se trkao u GP2 seriji. Bio je vicešampion Azijske (2009/10) i Glavne GP2 serije (2011), a u to vreme mu je Koleti bio jedan od suparnika.

Italijanski pilot je bio i zvanični test vozač Honda F1 tima 2008, između 2013. i 2016. trkao se u Indikaru, uz povremene izlete u GT i turing takmičenja (WTCR, TCR Evropa).

Feraris i Filipi započeli su saradnju 2020, kada je 35-godišnjak nastupio na četiri WTCR takmičarska vikenda, za volanom “alfa romeo đulijete veloče” Tima Mulzan.

“Veoma nam je drago što u našoj postavi za Pure ETCR program 2021. imamo vozača s velikim iskustvom, već upoznatog sa električnim automobilima. To je takođe bio odlučujući faktor u našem izboru, uz dobar odnos koji smo prošle godine uspostavili u Svetskom kupu turing automobila. Luka nam je već dao korisne smernice u vezi sa “đulijom ETCR” koje ćemo iskoristiti u nedeljama pre prve runde na Valelungi, gde ćemo debitovati s dvojicom vozača visokog profila”, istakla je Mikela Čeruti, šefica operative Romeo Ferarisa.

Filipi je kazao da je novi angažman prihvatio s uzbuđenjem: “Prilika da se s Ferarisom takmičim u Pure ETCR predstavlja u svakom smislu veoma inovativan projekat. Sa stanovišta profesionalnog vozača, lepo je što sa konstruktorom mogu da podelim moja iskustva u električnom i turing trkanju. Prošle godine sam potpuno opušteno sarađivao sa Mikelom, Mariom Ferarisom i svim ljudima u ekipi. Siguran sam da će se taj trend nastaviti i da smo spremni da se upustimo u još veći i uzbudljiviji izazov.”