Ma Ćinghua: Uživao sam na vodećoj poziciji

Drugo gostovanje WTCC-a na Autodromu Moskva u Rusiji pamtiće se po prvoj pobedu kineskog debitanta Ma Ćinghue u trci 2, prvom odustajanju jednog “C-elizea” zbog tehničkog problema (Hose Marija Lopes nije startovao u trci 2), kao i po činjenici da je Honda jedina donekle uspela da otprati Sitroenov tempo, za šta je u konačnom zbiru nagrađena dvostrukim plasmanom na podijumu.

“Nije bilo lako na testovima i kvalifikacijama, ali smo postepeno uspeli da se poboljšamo. Za trke je automobil bio savršen. Na startu trke 2 vodio sam dobru borbu s Mihelisom za drugu poziciju, koja je uskoro postala i prva, kada je dotle vodeći Valente morao da prođe kroz boks zbog kazne. Dao sam sve od sebe da čisto Norberta, za šta mi je trebalo nekoliko krugova, a posle toga sam uživao u trci sa vodeće pozicije,” rekao je Ma, slavljenik u trci 2 i prvi WTCC pobednik iz Kine.

“Start trke 1 je bio od krucijalnog značaja, ali ovog puta ne i stopostotno, jer sada razmišljam i o bodovima i šampionatu, umesto da dajem sve od sebe u prvoj krivini kako bih bio vodeći. Međutim, Tarkvini je izgleda imao problem, to mi je ostavilo širom otvoren prolaz, pa sam mogao samo da povećavam svoju prednost iz kruga u krug. Uvek je lepo započeti vikend pobedom! A na startu trke 2 nisam mogao da ubacim u prvu brzinu. Toliko sam se jako trudio, da sam polomio menjač i to je bilo to”, kazao je Lopes, osvajač trke 1.

AUTO - WTCC RUSSIA 2014 AUTO - WTCC RUSSIA 2014

“Na startu trke 1 bio sam na unutrašnjoj strani i u mogućnosti da preotmem vođstvo, kada sam osetio udarac s leđa. Nakratko sam izgubio kontrolu nad automobilom i to je odlučilo moju trku. Od tog trenutka, samo sam se koncentrisao na to da završim drugi. Moj tempo je bio dobar, auto odličan, bili brzi skoro kao “sitroeni”, ali je drugo mesto sve što sam mogao da učinim,” priznao je Tarkvini, drugoplasirani u trci 1.

Miler se nije proslavio u kvalifikacijama, ali se u trkama naradio i stekao je bodove koji bi se do kraja godine mogli pokazati bitnim. “U trci 2 odlično sam startovao, došao sam do treće pozicije na krivini 1, kada sam dobio udarac otpozadi i bio odgurnut u stranu. To me je bacilo na deveto mesto, ali mi je drago što sam uspeo da prokrčim put sve do druge pozicije. Sada smo na polovini sezone, sa 40 poena zaostatka iza Lopesa druga polusezona biće komplikovana, ali ću ja dati sve od sebe u svakoj prilici,” istakao je četvorostruki prvak sveta.

“U trci 1 Tarkvini se svuda dobro postavljao i nisam mogao da ga prođem, pa sam se zadovoljio trećim mestom. Ipak, to je finiš na podijumu i donosi još poena u šampionatu. U trci 2 napravio sam nekoliko grešaka i na gumama pokupio šljunak, što me je spustilo unazad, usred grupe vozača koji su se borili za poziciju. Morao sam mnogo da se potrudim da bih sačuvao peto mesto,” objasnio je Leb, treći u trci 1 i treći u generalnom plasmanu vozača.

Mehdi Benani je u trci 2 stigao do prvog ovosezonskog pobedničkog postolja i delovao je ushićen postignutim: “Sjajno je konačno završiti na podijumu ove godine, jedini sam privatnik kome je to pošlo za rukom ovog vikenda. Bila je to teška trka od početka do kraja, jer sam obično bivao na braniku protivnika, udaran ili u sendviču, posebno na startu trke 2. Takođe sam vodio odličnu borbu sa mojim drugom Koronelom,” ispričao je Marokanac.

Obraćanje najboljih predstavnicima medija zaključio je Franc Engstler, pobenik u TC2T klasi i uverljivi lider u Jokohama trofej kategoriji: “Imao sam sjajan vikend, sa pol pozicijom i dve pobede. Kao što sam ranije rekao, volim ovu stazu i voleo bih da se sledeće godine ovde takmičim u TC1 automobilu.”