Borković ostao na korak do boda u Moskvi

Dušan Borković ostao je na 15 bodova u poretku vozača Svetskog šampionata turing automobila, pošto na trkama u Moskvi nije osvajao poene. Posle šeste WTCC runde, srpski automobilista pao je za jedno mesto u generalnom plasmanu i sada je na poziciji 13.

Nedostatak sredstava i nepotpun budžet odrazili su se više nego bolno na Borkovićeve nastupe u Rusiji. Zbog neotklonjenih nepravilnosti na automobilu, koje su posledica sudara u Austriji, te nerešenog problema s poluosovinom, tokom prepodnevne subotnje vožnje povredio je ruku i uz bolove je izvezao treninge i kvalifikacije.

moskva 1
U trci 1, Dušan je startovao sa 12. pozicije i već u drugom krugu točkovi su mu potpuno blokirali, zbog čega je na prilazu poslednjoj krivini nenamerno udario timskog kolegu iz Kampos rejsinga, Iga Valentea. Do incidenta, Francuz i Srbin zauzimali su mesta 12. i 13, a udes je označio kraj vožnje za obojicu. Španskim mehaničarima ostalo je 15 dozvoljenih minuta da pripreme automobile za trku 2, po rasporedu zakazane odmah iza prvog okršaja u Moskvi.

„Kruz“ #98 doveden je do upotrebljivog stanja i mogao je da startuje, ali ne sa u kvalifikacijama izborenog 12. mesta, već iz boksa, pošto je na opravke prednjeg desnog dela auta utrošeno previše vremena. U trci 2, Dušanu je vrlo rano otpao spliter, jer za 15 minuta nije bilo vremena da se stavi nov i da se propisno dovedu u red ostale komponente. Uprkos novim poteškoćama, brzi Srbin nije želeo da ponovo odustane i do karirane zastave stigao je kao jedanaestoplasirani, 5,8 sekundi udaljen od poslednjeg raspoloživog boda, koji je osvojio Rene Minih.

moskva 3„Iza mene je opet interesantan vikend, bez sportske sreće, ali kao i uvek, ostaću pozitivan. Na prvoj trci sam, iskren da budem, napravio grešku. Imao sam na početku trke par duela i iskrivio prednji trap. Automobil je zbog toga počeo da blokira na kočenju, pa sam nedugo zatim velikom brzinom udario timskog kolegu i uništio i njegov i svoj automobil,“ opisao je Borković detalje trke 1.

„Nažalost, nismo uspeli da spremimo automobil za start u predviđenih 15 minuta, pa sam startovao iz boksa, sa šest sekundi zakašnjenja za ostalima. Kad se uračuna i vreme provedeno tamo, ukupno sam izgubio petnaestak sekundi. Nisam imao prednji spliter, potrošio sam prednje gume, ali sam bio brz i to me je oduševilo, s obzirom na kratko vreme koje smo imali za pripremu auta,“ dodao je srpski trkač.

U nastavku Svetskog prvenstva, Dušana 21. i 22. juna očekuju trke u Belgiji, na čuvenom Spa Frankoršampu.

„Pokazao sam i u Moskvi veliku brzinu, sad nas očekuje Belgija. Idemo dalje, pozitivno, s još više iskustva u cilju da ubuduće postižemo bolje rezultate. Moj tim radi naporno na budžetu, a ja ću nastaviti da dajem maksimum na stazi,“ poručio je Borković.