Ma i Benani u Sebastijan Leb rejsingu?

Ulazak ekipe Sebastijan Leb rejsing (SLR) u WTCC 2015, u svojstvu satelitskog tima Sitroena, sa dva automobila „C-elize“ zvanično je potvrđen tokom poslednjeg takmičarskog vikenda Svetskog šampionata turing automobila u Makauu.

O takvom potezu francuske kuće dugo se nagađalo, bukvalno mesecima ranije, pa objava verovatno nikoga nije iznenadila. Pitanje koje je ponovo aktuelizovano tiče se potencijalnih vozača Lebove ekipe. Dosad niko nije izašao sa imenima, ona su već duže predmet nagađanja, a kada je SLR u WTCC-u postao izvesnost, pretpostavke su dobile novi zamah.

Ko će, dakle biti piloti Lebovih „C-elizea“, automobila sa ovogodišnjim, repariranim šasijama i svim unapređenjima koje Sitroen planira za fabričku postavu?

wtcc20141008003Potvrđujući da će fabrička postava dogodine ostati tročlana (Lopes-Miler-Leb) i najavljujući da će Sitroen pogurati karijeru Kineza Ma Ćinghue, Iv Maton je pružio dosad najsnažniju indiciju da je jedno sedište u Sebastijan Leb rejsingu „rezervisano“ za momka koji je ove sezone osvojio trku 2 u Moskvi.

Sa aspekta marketinga bilo bi suvišno da drugi vozač bude Francuz – dvojica su već u fabričkoj postavi. Ko ipak traži „francusku vezu“, treba da se seti da je Maton rekao da će sedište pripasti nekom od vozača koji su učestvovali u šampionatu 2015. To među Francuzima sužava izbor na samo dva imena: Valente i Filipi. Prvi je ume da bude brz, ali je njegovo neiskustvo veliko, greške su prečeste i potrebno mu je još mnogo WTCC kilometara da bi mogao da reflektuje na fabričko sedište. O drugom verovatno ne vredi trošiti reči u kontekstu angažmana u Sitroenu.

U početku to možda iznenađuje, ali je sve jače verovanje da će drugo mesto u Sebastijan Leb rejsingu pripasti Marokancu Mehdiju Benaniju. Ako i nije među apsolutno najbržim WTCC vozačima, on ima šestogodišnje iskustvo u šampionatu, više izlazaka na podijume, a od 2014. i trijumf na autodromu Šangaj.

Odmah posle nesrećnog odustajanja u trci 1 u Makauu, Mehdi je za Eurosport izjavio da radi na programu za 2015. i da je nakon pobede u Šangaju dobio neke zanimljive ponude. „Nadam se da ću u Svetskom šampionatu biti i iduće godine, da ću se boriti sa najboljim vozačima na svetu i nadam se da ću uskoro imati novosti koje bih mogao da saopštim“, kazao je Benani.

wtcc20141116109Marokanski i frankofoni trkač, uz to i prvi Afrikanac i Arapin koji je osvojio trku FIA Svetskog turing prvenstva, uklapa se u Sitroenovu posadu i s marketinškog aspekta. U svojim redovima francuski proizvođač već ima vozače koji reprezentuju Evropu (Miler, Leb), Južnu Ameriku (Lopes) i Aziju (Ma), a Mehdi bi zastupao interese brenda u Magrebu i na Crnom kontinentu.

Za Sebastijan Leb rejsing prelazak u status satelitskog tima Sitroena u WTCC-u znači proširenje programa, jer se GT i Porše kup kampanje ne gase. U strukturi ekipe, Leb ostaje njen vlasnik, ali tokom takmičarskih vikenda neće imati nikakvih dužnosti u sopstvenom timu, već će mu primarna obaveza biti trkanje u Sitroen rejsingu. Svakodnevnim poslovima u SLR-u upravljaće tim menadžer Dominik Hajnc.