Makau Guja ipak na WTCC kalendaru 2015?

Opšta pomirenost s idejom da se Svetski šampionat turing automobila poslednji put za duže vremena trka na ulicama Makaua izgleda da je ipak bila preuranjena. „Monte Karlo Dalekog istoka“ mogao bi da se nađe na programu i 2015, priča se da je dogovor sklopljen u poslednji čas, na licu mesta, tokom poslednjeg takmičarskog vikenda ove godine.

Sve dosad uzimalo se za izvesno da će se WTCC posle deset uzastopnih sezona oprostiti od Makaua, te da će finale šampionata 2015. biti voženo na nekoj od staza na Bliskom istoku, i to pod veštačkim osvetljenjem (verovatno Losail u Kataru).

Ipak, moguće je da je došlo do preokreta. Prema jednoj verziji događaja, pregovori između WTCC promotera i Organizacionog komiteta Velike nagrade Makaua ponovo su otvoreni i uspešno završeni tokom proteklog vikenda, kada je WTCC vozio svoje ovosezonsko finale u kockarskoj prestonici Azije. Usput se doznaje da je rok za obnavljanje ugovora istekao pre dva meseca i da su ga WTCC organizatori izvorno promašili.

367_PRESS_CONFERENCE 10.03.2012 - Marcello Lotti (ITA), CEO KSO
Otkud ova promena kursa? U opticaju je teza da se Eurosport potrudio da zadrži Makau na kalendaru tek kada je video da bivši menadžer Svetskog šampionata Marčelo Loti ozbiljno pokušava da svoju „osvetničku“ Internacionalnu TC3 seriju smesti u program 62. Velike nagrade Makaua u novembru 2015.

Prema drugoj pretpostavci, u ovom trenutku još ništa nije rešeno i pregovori se i dalje vode, a i Loti i WTCC bore se da se dogodine baš njihova takmičenja pojave u Makauu. Zato je poslednje mesto na kalendaru Internacionalne TC3 i dalje upražnjeno.

461_STARTStaza Makau Guja jedina je opstala na WTCC programu tokom decenije postojanja šampionata u današnjem obliku. Na dodeli sezonskih nagrada u nedelju uveče, sadašnji prvi čovek Svetskog prvenstva Fransoa Ribeiro zahvalio se organizatorima Makau gran prija za proteklih deset godina i izrazio nadanje da će ih „biti još mnogo“.

Konačna verzija kalendara za WTCC sezonu 2015. treba prođe verifikaciju Svetskog saveta auto-sporta, a biće objavljena početkom decembra.