Marakeš test: Sitroenu trostruko vođstvo, Borković na debiju dvanaesti

Posredstvom lajv tajminga pratimo 30-minutnu test sesiju u Marakešu, koja otvara trkačka zbivanja na prvoj rundi Svetskog šampionata turing automobila.

U grupi vozača koji su se odmah zaputili na stazu našla su se osamnaestorica, Leb i Lopes su iz boksa izašli nešto kasnije.

Prvi krug je po pravilu svima bio instalacioni. Miler je već u sledećem pokušaju vezao tri „ljubičasta“, apsolutno najbrža sektora. Francuz je prvi, njegov krug je 1:47,154. Sledi ga Tarkvini, sa 4,3 sekunde zaostatka, a onda prvi pratilac postaje Monteiro, sa 3 sekunde sporijim vremenom od Milera.

Sve nadmašuje Leb krugom od 1:47,087. Da dominacija Sitroena bude potpuna, pobrinuo se Hose Marija Lopes. Tri „C-elizea“ na prvim trima pozicijama, u formaciji Leb-Miler-Lopes. Od prvog do trećeg je 8,5 desetinki razlike.

Najbrži pratilac Sitroena ponovo je Tarkvini, on zaostaje skoro devet desetinki za Lopesom.

U osmom minutu test sesije najbrži vozač „ševroleta“ je Dušan Borković! Ukupno peti, ispred Hafa, Monteira, Benanija, Tompsona i Koronela.

Stvar u svoje ruke preuzima Lopes – brži je od Leba i Milera. Argentinac je prvi čovek koji danas u Marakešu vozi krug ispod 1:46.

Monteiro uzvraća, probija se na četvrto mesto, vreme vredno pažnje postavlja i Čilton, koji je u plasmanu odmah iza Portugalca.

Javlja se i Tom Koronel – Holanđanin je brži od timskog kolege iz ROAL-a, a ispred Čiltona sada je i Morbideli. Velika bitka između vozača RML „ševroleta“.

Lopes vozi još brže, sada je krug ispod 1:45 (1:44,945). I Lada ulazi u igru! Haf postavlja četvrto vreme u ovoj sesiji.

Približavamo se polovini testa. Poredak je: Lopes, Leb, Miler, Haf, Čilton, Koronel, Monteiro, Morbideli, Tarkvini, Borković.

Iza njih su Tompson, Mihelis, Benani, Engstler (najbrži TC2 turbo vozač), Minih, Fulin, Kozlovski, Di Sabatino, Valente i Filipi.

Valente se „budi“ i postiže sedmo vreme.

Sitroen čvrsto drži trostruko vođstvo na polovini ove sesije. Od najsporijeg vozača francuske kuće (Milera) do prvog pratioca (Haf) samo je 0,285 sekundi.

Da ne ostane tako, pobrinuo se Miler. Njegov krug od 1:44,513 najbolje je što je danas viđeno na stazi Mulaj El Hasan. Podsećamo, sve je ovo još daleko od kvalifikacionog najbržeg kruga, koji je svojevremeno postavio Alan Menu (1:43,753). Doduše, ovo je samo test.

Poredak u TC2T klasi: Engstler, Di Sabatino, Fulin, Filipi.

Poredak vozača „ševrolet kruza“: Čilton, Koronel, Valente, Morbideli, Borković, Minih.

Mihelis postiže sopstveni najbrži krug: 1:48,534 dovoljno je za poziciju 11.

Haf je i dalje prvi pratilac Sitroenovih musketara. Razlika od najsporijeg „C-elizea“ (trenutno Leb) do najbrže „grante“ iznosi 1,230 sekundi.

Osam minuta do kraja. Mihelis popravlja rezultat, sada je na poziciji 9. Ispred njega je Monteiro. Honde su na mestima 6 (Tarkvini), 8 i 9.

Petr Fulin je preskočio Di Sabatina i sada je drugi u TC2T klasi.

Najbrži lični krug postavlja Morbideli, koji je trenutno na 10. mestu. Isto čini i Kozlovski, ali je on tek 17. i najsporiji je od svih vozača TC1 klase.

Ulazimo u finiš. Sopstveni najbrži krug vozi Valente i osvaja četvrto mesto. I Haf postavlja lično najbrže vreme, ali to je dovoljno za poziciju 5. Robove timske kolege su na mestima 13 (Tompson) i 17 (Kozlovski).

Milerova prolazna vremena  u sektoru 1 i 2 nagoveštavaju apsolutno najbrži krug sesije, ali se to ipak ne dešava. Svoje rezultate popravljaju Koronel i Monteiro.

Lokalna žuta zastava u drugom sektoru. Malo više od jednog minuta do kraja testa. Ovde se vremena više neće popravljati. Ipak, Monteiro vozi lični najbrži krug.

Brojimo sekunde i – kraj. U samom finišu, Borković ispred Mihelisa.

Najbrži na prvoj sesiji bio je Miler (1:44,513), slede ga timske kolege iz Sitroena, Lopes i Leb.

Poredak test sesije:
Miler, Lopes, Leb, Valente, Monteiro, Haf, Koronel, Benani, Čilton, Tarkvini, Morbideli, Borković.

Od 13. mesta naniže:
Mihelis, Tompson, Minih, Engstler, Kozlovski, Fulin, Di Sabatino, Filipi.

Najviše pređenih krugova: Fulin (14), Koronel i Tarkvini (po 13).

Miler je najbrži vozač Sitroena, Valente najbrži u „kruzu“, Monteiro je bio najbrži Hondin trkač, a Haf je postigao najbolji rezultat za Ladu.

Engstler je najbrži u TC2T kategoriji.

U Marakešu se sutra voze dva 30-minutna treninga, prvi s početkom u 10 sati, drugi je u 12:15. Kvalifikacije se voze u 15h (sve po našem vremenu), uz direktan prenos na Eurosportu.