Marčelo Loti stoji iza TC3 serije

Prošlonedeljna vest kojom je najavljeno uspostavljanje nove TC3 internacionalne serije naterala je sve specijalizovane medije da se pozabave pitanjem ko stoji iza ovog poduhvata. Zaključak je jedan: tvorac novog prvenstva je Marčelo Loti, bivši WTCC i ETCC menadžer i promoter.

Loti je odstupio (ili bio udaljen) sa kormila Svetskog prvenstva u januaru ove godine, kada su se on i Eurosport definitivno razišli na pitanju viđenja budućnosti šampionata i načina kojim će se WTCC-om upravljati. Otad se o Lotiju nije mnogo čulo, ali njegov povratak na scenu nagovestio je Petr Fulin, u svom osvrtu na stanje u WTCC-u, napisanom odmah posle runde u Moskvi.

Pošto je konstatovao da „iza kulisa WTCC-a ne vlada naročito velika harmonija“, češki trkač je nastavio: „Marčelo Loti, koji je kao otac stvorio ovaj šampionat 2005. godine, više se ne može videti u padoku. Eurosport je od njega postepeno kupovao njegovo „dete“ i s njim se zimus definitivno razišao. Loti nije samo sposoban i harizmatičan menadžer, već kao i svaki čovek ima i sujetu. Zimus su mu oteli dete, a on mora da gleda trke na televiziji. Lično sam mnogo ranije očekivao njegovu osvetu…“

spa_krenek (3)„Sve ukazuje na to da će se možda u idućoj sezoni pojaviti šampionat čiji bi promoter opet bio Loti. Tokom trkačkih vikenda oseća se da pregovori u tom smislu jačaju, neki timovi nezvanično priznaju da razmišljaju o promeni. To me ne iznenađuje. Govori se o šampionatu sa četiri proizvođača, u kojem bi učestvovali skoro kup automobili s cenom do 100 hiljada evra. Prvi takav auto je novi „leon kup“, o ostalim se spekuliše.“

Kao insajder, Fulin je dobre tri nedelje pre zvaničnog saopštenja prvi „najavio“ novu trkačku seriju na bazi kup vozila. Češki vozač izvesno zna i više, a ne bi bilo čudno ako u bi u njoj želeo i da vozi, pogotovu ako TC3 bude u stanju da ostvari ono što obećava – atraktivno, a „pristupačno“ trkanje. Fulin je očigledno prerastao ETCC, a nije jedini čije su snove o izlasku na svetsku scenu upropastili preveliki budžeti koji su postali norma za TC1 klasu.

SEATLeonEurocup (3)
S tog aspekta, TC3 serija mogla bi prvući i ekipe i trkače koji su iz WTCC-a ispali jer nisu mogli da prate nove standarde trošenja novca, a njih diktiraju fabričke ekipe i nova tehnika. Uostalom, TC3 ima razlog da se orijentiše na privatnike, čije je prisustvo u Svetskom šampionatu Marčelo Loti uspevao da čuva i sačuva. Štaviše, Italijan je umeo da ostvari delikatnu ravnotežu između fabričkih i privatnih postava i dok su prvi dolazili i odlazili (Alfa, BMW, Seat, Ševrolet), već u skladu sa svojim poslovnim planovima, drugi su činili „kičmu“ WTCC-a.

U najavi TC3 šampionata nigde nije ni nagovešteno koji bi automobili u njemu mogli da se trkaju. Pominje se GT3 kategorija, ali izvesno ne zato što bi Loti stvarao još jedno takvo takmičenje, već zbog „balansa performansi“ – kompleksnog računskog postupka koji performanse GT3 automobila uravnotežuje intervencijama na težini, pritisku turbine, prečniku restriktora, broju obrtaja motora. Takav koncept omogućuje modelima krajnje različitih tehničkih karakteristika (počev od radne zapremine, broja cilindara, načina prehranjivanja vazduhom, tipa pogona…) da učestvuju u istom šampionatu.

tc3_logoGT3 kategorija može da posluži kao uzor zato što danas tridesetak modela automobila homologirano za takmičenje u njoj, a organizator TC3 serije izvesno bi voleo sličnu situaciju i dugačke startne liste u svom prvenstvu. Izraz „turing piramida“ trebalo bi da podrazumeva otvaranje TC3 internacionalne serije za takmičarske sprave koje bi se mogle voziti i po nacionalnim i regionalnim prvenstvima. U svakom slučaju, naziv ne bi trebalo dovoditi u vezu sa FIA TC1/TC2T/TC2 kategorizacijom – u njoj, uostalom, TC3 kategorije zvanično i nema. A pokretanje cele nove serije za automobile performansi slabijih od  TC2 (atmo) ne bi imalo nikakvog smisla…

Kako Marčelo Loti namerava da uklopi „pristupačan“ međunarodni šampionat u trkačke vikende Formule 1, kako se kalendar sa „10 rundi na četiri kontinenta“ podudara sa mogućnostima privatnih postava, koje će vozače i ekipe privući u svoju seriju, najzad, koji će se automobili u njoj takmičiti – pitanja su na koja ćemo dobiti odgovor tek u narednim mesecima.