Marijani: Još nije sigurno da će Monteiro moći da se trka u Kini!

Posle ozbiljnog incidenta na testovima u Barseloni, fabrički pilot Honde Tijago Monteiro nastavlja s procesom oporavka, ali još nije sigurno da će se naći na startu WTCC runde koja se dolazećeg vikenda vozi u Kini!

Da bi dobio zeleno svetlo za nastup, Portugalac mora da prođe još jednu lekarsku kontrolu i taj susret s lekarima odlučiće o tome da li će lider Svetskog turing prvenstva (12 poena više od Teda Bjerka iz Volvoa) moći da brani svoju poziciju na autodromu Ningbo.

Podsećamo da je Monteiro udes doživeo 6. septembra, posle čega je sve vreme do 24. septembra proveo u bolnicama, da bi zatim bio pušten na kućni oporavak.

O trenutnoj situaciji u Kastrol Honda WTCC timu govori njegov direktor Alesandro Marijani.

“U sredu polazimo za Ningbo i cilj nam je da Tijago bude s nama”, ispričao je Marijani. “On će u narednim danima imati još jednu lekarsku posetu i tada će se saznati hoće li moći da se trka ili ne.”

“Želim da istaknem da ga u garaži želimo stopostotno spremnog, zdravlje je pre svega ostalog i stoga nema smisla bilo šta rizikovati. To govorim znajući da je naša pozicija u šampionatu vrlo delikatna, baš kao i njegova. Svetska titula je naš san, njegov takođe, svaki dan radimo s tim ciljem na umu. Ali, Tijago mora da bude dobro i tu je kraj svakoj priči.”

“Ako ne bude u stanju da učestvuje na trkama u Kini, razmišljaćemo o planu B, koji zasad ne razmatramo. Krećemo kao da je Tijago u ekipi.”

Photo Paulo Maria / DPPI

Incident na Katalunji imao je mnogo ozbiljnije posledice po Monteirovo zdravstveno stanje nego što su otkrivala početna saopštenja Honde. Marijani naročito žali zbog dinamike celog udesa koji je poslao “hondu sivik WTCC” u ogradu i ocenio ga je kao splet jako nesrećnih okolnosti.

“Kad se pogledaju podaci, ispostavlja se da je Tijago izgubio kočnice baš na kočenju za krivinu 1. Probao je da je iseče sa unutrašnje strane, ali je sišao na travu, izgubio je kontrolu i, najgore od svega, udario je u ogradu zadnjim delom automobila”, ispričao je direktor JAS motorsporta.

“Sa stanovišta logike, sve je izveo kako treba, ali je imao ogroman maler, jer ne bi doživeo traume koje je doživeo da je udario u ogradu na drugačiji način.”

“U svakom slučaju, prošao je veoma dobro, mada smo se svi strahovito uplašili. Nadam se da će nastaviti s nama što je pre moguće”, završio je Marijani.

Šta se tačno dogodilo s Monteirom u Španiji i u koliko se opasnoj situaciji nalazio, čitaćete u narednim danima na stranicama našeg portala.