Marijani priznao: Honda mogla da bude spremnija za Marakeš

Možda je uzaludno planirati strategiju za trke nepredvidive poput onih na ulicama Marakeša, ali je Hondina osnovna ideja bila da svi automobili bezbedno stignu do cilja, bez rizika po vozila i sezonske kampanje samih trkača.

Dobri startovi obojice fabričkih vozača u trci 1 nisu doneli pune plodove – sa strane su bili betonski zidovi, a zid ispred napravili su rivali u „sitroenima“. Monteiro nije odoleo Lebovom kontranapadu, a ni Tarkvini ni Tijago ni Mihelis nisu uspeli da na duže staze zadrže zahuktalog Ivana Milera. Hondinoj trojici pilota preostalo je da u formaciji, odmerenom vožnjom i pazeći na rashlađivanje kočnica dovezu svoje „sivike“ do cilja, što su učinili na pozicijama 6 (Monteiro), 7 (Tarkvini) i 8 (Mihelis), osvojivši bodove od značaja za šampionat.

U trci 2 opet sjajni startovi „honde“, ali daleko manje sreće za Monteira. Portugalca je već u prvoj krivini torpedovao Tom Koronel (incident je skrivio Mihelis) i tako je završen Tijagov vikend. Gabrijele i Norbert ostali su u igri, s ciljem da opet dođu do bodova. „Vozeći glavom“, Italijan i Mađar su prošli kroz cilj kao šesti i sedmi, u velikoj meri zahvaljujući i nepromišljenosti Mehdija Benanija u samom finišu. Kazne izrečene posle trke popele su Tarkvinija na 5. mesto, dok je Mihelis po kazni izbačen iz zone poena i rangiran kao jedanaesti.

2015 WTCC Marrakech - Morocco
„U trci 1 sam vrlo dobro startovao, pretekao sam Koronela, iako veoma blizu zida. Norberta sam ulovio na četvrtoj krivini. Posle toga sam probao da sačuvam poziciju od Milera, ali me je on lako pretekao, a ja sam morao da pripazim na kočnice. Trka 2 je bila sasvim drugačija. Bilo je uzbudljivo: pretekao sam D’Astea, on je povratio poziciju, a ja sam ga sa unutrašnje strane poslednje krivine ponovo obišao“,
opisao je Tarkvin svoje nedeljno popodne.

„Trka 1 nije bila briljantna, ali sam bar osvojio nešto bodova“, rekao je Monteiro. „Napravili smo određene izmene za trku 2 i taj start mi je bio sjajan. Popeo sam se nakratko do drugog mesta, dok me Leb nije spustio na treće. Onda sam osetio dva jaka udarca otpozadi i poprečio se, što mi je uništilo trku. Razočaran sam, jer je treće ili četvrto mesto bilo sasvim moguće.“

Mihelis je drugu trku dana ocenio kao interesantniju od prve, ali je u njoj gore prošao. „U trci 1 imali smo dosta problema sa kočnicama, već posle četvrtog kruga sam morao da pazim na njih. U trci 2 smo ih drugačije podesili i to je upalilo. Rezultatom sam zadovoljan, osvojili smo značajne bodove i automobil sam dovezao do clija“, kazao je mađarski trkač. Norbijevo zadovoljstvo izvesno je splasnulo kada je je kažnjen zbog izazivanja udesa u trci 2, pa kući ipak ne nosi „značajne“ poene, već samo 4 boda iz trke 1.

2015_wtcc_morocco_1045„Znao sam da nam na trkama neće biti lako“, rekao je Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta. „Susreli smo se s problemom koji se ranije nije dešavao. Prošle godine smo u Maroku imali drugih problema sa „sivikom“, a u udesu smo ostali bez Gabrijeleovog automobila, pa se praktično ovde nismo ni trkali. Startovali smo sa praznog lista papira. Ovog vikenda smo dobro radili, ali kad bismo mogli da sve izvedemo ponovo, mislim da bismo bili spremniji, recimo sa amortizerima, koji su u Marakešu veoma važni.“

„Na testu u Portimau radili smo na podešavanjima za ukupne performanse automobila, a nismo se fokusirali na ivičnjake, na kojima smo se u Maroku namučili. Takođe, doživeli smo problem s kočenjem s kojim se ranije susretali. Srećom, novi aerodinamički paket uključuje potpuno drugačiji prednji deo, zajedno sa sistemom za hlađenje kočnica, tako da je ovo poslednji da smo vozili dosadašnju specifikaciju, jer ćemo u Budimpešti imati potpuno unapređen paket“, najavio je Marijani.

2015_wtcc_morocco_0135 Direktor WTCC razvojnog programa Honde, Daisuke Horiuči, istakao je kako je napredak „sivika“ primetan u odnosu na trke u Marakešu 2014, kako su razvojni koraci „hondu“ približili konkurentu (jasno je na koga misli), te da je jaz smanjen, ali da je Japancima ostalo još posla na unapređenju performansi. Dužni smo da primetimo kako uz male varijacije tu priču slušamo već godinu dana.

Dva privatna „sivika“, automobili Rikarda Rajdela i Dušana Borkovića, nisu nastupila na trkama u Maroku. Šveđanin zbog bolesti nije ni došao u Marakeš, a Srbin je iz privatnih razloga odlučio da ne startuje, stoji u saopštenju Honde.