Mehdi Benani: „Ceo Maroko gleda u mene“

Start WTCC sezone 2014, trkačka premijera TC1 automobila, svima je izuzetno značajan, ali Mehdi Benani ima odgovornost više. U Marakešu on vozi pred svojom publikom, pred kojom je debitovao u Svetskom šampionatu 2009. Njegova ekipa Protim tek što je preuzela TC1 „hondu sivik“, izvela je jedinu probu na autodromu Tacio Nuvolari, a zatim je auto iz Livorna otplovio za Maroko. Pročitajte o čemu jedini afrički WTCC vozač razmišlja uoči velikog događaja.

Ne samo što sezonu otvara Marakeš, već ti tamo prvi put voziš novu „hondu sivik“ TC1 specifikacija.
– To je baš poseban događaj za mene, jer sam jedini vozač koji predstavlja Maroko, Afriku i arapski svet u jednom automobilskom svetskom šampionatu. Povrh svega, imam tu sreću da se jedna njegova runda održava u mojoj zemlji, čime mnogi drugi vozači ne mogu da se pohvale. A zahvaljujući trkama u Marakešu, ljudi se sve više interesuju i WTCC postaje sve popularniji u Maroku.

Početak sezone neće ti biti lak, auto si preuzeo desetak dana pred start. Da li te to zabrinjava?
– Zbog promena tehničkog pravilnika, početak ove sezone biće komplikovan svim vozačima. Ekipe su danonoćno radile punim gasom da razviju automobile na vreme za trke u Marakešu. Što se mene tiče, ja imam dodatni zadatak da ponovo otkrijem kako se vozi auto s prednjim pogonom, pošto sam poslednjih godina vozio BMW. Ali, imao sam priliku da prisustvujem testovima Hondinih fabričkih vozača Gabrijelea Tarkvinija i Tijaga Monteira, s pažnjom sam ih pratio i video da se Honda mnogo trudi kako bi „sivik“ učinila konkurentnim.

Pošto prvenstvo počinje u Marakešu, mora da osećaš veliki pritisak.
– Osećam da su sve oči uprte u mene. I jako sam motivisan da dam sve od sebe, da pokušam da budem što je moguće brži i da obradujem svoje zemljake i navijače. Cilj mi je da budem konkurentan među najboljim vozačima i postignem najbolje moguće rezultate. Znam da me gleda ceo narod Maroka, zato pokušavam da zadržim hladnu glavu i usredsredim se na ono što se dešava na stazi. Od završetka prošle sezone radio sam na tome da za ovaj događaj budem spreman i fizički i mentalno. Problem je u tome što sebe treba da ubedim da je to tek jedna od dvanaest rundi u sezoni…

Protim rejsing je drugi nezavisni tim koji nastupa sa „hondom sivik“.
– Protim rejsing možda jeste mala organizacija, ali članovi ekipe rade sa strašću i mnogo se trude. Valmiro Prezencini stvorio je Protim rejsing 1997. i u 2005. ušao je u WTCC. U 2008. i 2010. ekipa je osvojila Jokohama trofej. Ovo mi je peta sezona s njima, puno dugujem Valmiru i momcima iz ekipe – ako sam danas u WTCC-u, to je ponajviše njihova zasluga.

Na trkama u Marakešu debituje nova generacija WTCC automobila. Kako ocenjuješ tehničku evoluciju šampionata?
– To je pozitivno za šampionat jer su automobili snažniji i bolje izgledaju, a dolazak međunarodne sportske ikone, Sebastijana Leba, privući će veliki broj gledalaca i na staze i pred televizore. Ubeđen sam da WTCC ima blistavu budućnost.