Meklohlin će voziti Indikar ako mu dozvole da izađe iz Australije

Foto: Chris Grayten (Getty Images)

Debitantski trkački izlet Skota Meklohlina u Indikar zavisi od toga hoće li mu australijska vlada dopustiti izlazak iz zemlje.

Za takav čin potreban je izuzetak od protivpandemijskih ograničenja putovanja i novozelandski trkač o tome pregovara s odgovarajućim institucijama.

Mogućnost da Meklohlin ove godine ipak vozi Penskeov Indikar automobil odnosi se na poslednji takmičarski vikend serije. On se održava na ulicama Sent Pitersburga (Florida) u poslednjoj nedelji oktobra.

Dvostruki i aktuelni šampion Australijskih superautomobila i lanjski osvajač trke Bathurst 1000 odavno je gajio želju da se oproba na američkoj sceni. Najpre je bio zainteresovan za Naskar, ali je potom svoju pažnju usmerio na Indikar.

Kako mu je poslodavac DJR tim Penske, bilo je jasno da Meklohlin svoju ambiciju može da ostvari u bilo kojoj od ovih kategorija, budući da legendarni “Kapetan” ima svoj tim u obema serijama.

Prve kilometre u Penskeovom “dalara-ševroletu” Kivi je izvezao u januaru na Sebringu. “Položivši ispit”, prijavljen je za Indijanapolis GP, a potom je vozio još dva testa. Završio je treći na Indikar prolećnom treningu na stazi COTA i prošao je ruki test na ovalu na Teksas motor spidveju, posle čega se vratio u Australiju.

Foto: Chris Grayten (Getty Images)

Onda je eksplodirala pandemija. Kovid-19 je izazvao brojne restrikcije i u Australiji i u SAD i ispreturao je i Indikar i kalendar Superautomobila. Zbog krajnje “fluidne” i komplikovane situacije, izgledalo je da će biti najpametnije da se Meklohlinov američki debi pomeri za 2021.

Međutim, vremenom se ispostavilo da će Superautomobili svoju sezonu završiti 18. oktobra Bathurstom 1000, a Indikar svoju na Floridi nedelju dana kasnije. Tako se vikend 24/25. oktobra pojavio kao pogodan termin koji nema preklapanja i ne iziskuje žrtvovanja.

Četvrtu Penske formulu za tu priliku bi servisirala inženjersko-mehaničarska posada koja se bavi Penske Akura programom u IMSA prvenstvu sportskih automobila.

Plan još nije zvaničan i potvrđen, ali se na njegovom ostvarenju ipak radi. Prva prepona su međunarodna putovanja – Australija je zatvorila svoje granice i svaki njen rezident mora da zahteva dozvolu da napusti zemlju i u nju ponovo uđe.

Meklohlin je objasnio: “U osnovi, od države zavisi da li mogu da izađem iz zemlje ili ne. Mnogo šta treba da se desi i u Americi, mora da se okupi tim, ali u Penskeu to ozbiljno razmatraju i ako fizički budemo u mogućnosti da to izvedemo, onda i hoćemo.”

“Stvar sada zavisi od mene i ja sam preduzeo potrebne korake kako bih stigao tamo (u Ameriku). Taj proces je u toku.”

Nekoliko automobilista iz Australije – ili baziranih u Australiji – dobilo je dozvolu da izađe iz zemlje, među njima i TCR trkač Dilan O’Kif, koji je prošlog vikenda upisao WTCR vajldkard debi nastup.

Ako isto dopuštenje dobije i Meklohlin, tu njegove komplikacije ne prestaju i nove će se javiti na povratku, kada ga čeka obavezni 14-dnevni karantin. Takođe, Australija je ograničila hotelske karantinske kapacitete za ulazak u zemlju, pa se procenjuje da je oko 25.000 njenih stanovnika trenutno “zaglavljeno” u inostranstvu.

Meklohlina zasad zanima samo prvi deo plana: izlazak iz zemlje i putovanje u SAD:

“Oni svake nedelje puštaju ograničen broj ljudi. Nisam baš siguran i iskreno nisam mnogo istraživao sve to. Sve se dogodilo prilično brzo i prvo treba da vidimo da li mogu da izađem iz Australije, a o ostalom ću brinuti kasnije”, dodao je automobilista, čija je supruga iz Njujorka, pa će bar imati svoju privremenu bazu u Sjedinjenim Državama.

Uspe li u ovom planu, Kivi će se u Sent Pitersburgu priključiti stalnim Indikar Penske pilotima Džozefu Njugardenu, Vilu Paueru i Simonu Paženou. Pomenuta je i mogućnost njegovog prelaska u Indikar u celosezonskom angažmanu 2021.

Meklohlin ovog vikenda na Bend motorsport parku nastavlja svoju kampanju u Superautomobilima. Tri runde pre kraja sezone on je prvi na tabeli, ima 143 poena više od Džejmija Vinkapa, a za raspodelu je ostalo još ogromnih 900 bodova.