Meklohlin u Sidneju počeo i završio prvi, Van Gisbergen kasnio samo 2 desetinke

Australijski šampionat superautomobila nastavljen je posle tromesečne pauze rundom Sidnej supersprint, a prvu trku na restartu sezone osvojio je branilac titule Skot Meklohlin.

Subotnji program na Sidnej motorsport parku obuhvatao je dva treninga, kvalifikacije, top 15 superpol i trku od 32 kilometra, i sve to u samo šest sati.

Meklohlin je za volanom “ford mustanga” DJR tima Penske startovao s pol-pozicije, a na cilj je stigao 0.187 sekundi ispred Šejna van Gisbergena i skoro 10 sekundi pre Džejmija Vinkapa, obojice u “komodorima” Red bul Holden rejsinga.

Još dva “holdena” kompletirala su poredak prvih pet, ali s velikim zaostacima: vozili su ih Čaz Mostert (+11.075) i Nik Perkat (+28.328). Kao šesti je rangiran najuspešniji Tikford “mustang”, u kokpitu je bio Kameron Voters (+30.798).

Bivši šampion serije Mark Vinterbotom dovezao je svoj “holden” do 9. pozicije, mesto ispred Meklohlinovog DJR Penske kolege Fabijana Kultarda. Džejms Kortni je na debiju sa Tikford “mustangom” trku završio kao dvanaesti, skoro 44 sekunde iza pobednika.

U trci voženoj bez prisustva gledalaca bio je obavezan jedan pitstop sa zamenom najmanje dva pneumatika. Meklohlin je stao u 15. krugu i montirane su mu četiri nove gume, ali su one pred kraj sprinta počele da popuštaju, pa ga je u završnici sustigao i ozbiljno napao Van Gisbergen. On je u boksu takođe zamenio sve pneumatike, ali četiri kruga kasnije od direktnog suparnika.

VUE Images / Red Bull Content Pool

Dva puta je tokom trke Meklohlin gradio solidnu prednost nad Van Gisbergenom – jednom 3,5, drugi put 5 sekundi – ali je vozač Red bul “komodora” dva puta tu razliku nadoknađivao. Iako je Holdenov pulen bio brži u završnici, nije uspeo da prestigne lidera i zemljaka s Novog Zelanda. Dva kruga pre karirane, Meklohlinu je zbog nesportske defanzive – prelaženja preko granice staze – pokazana crno-bela zastava.

Vozači su se žalili da su prestizanja postala teža nego ikad zbog aerodinamičkih problema pri vožnji u turbulentnom vazduhu koji za sobom ostavljaju aktuelni automobili i pozvali na dodatno smanjenje uticaja aerodinamike u seriji.

Meklohlin je po prolasku kroz cilj rekao: “Bilo je naporno u poslednjih pet krugova, ali sam dao sve od sebe i završili smo na vrhu. Moje prednje gume su bile otišle. Bio sam isuviše agresivan na početku trke, pa sam vozio odmerenije na početku druge ture.”

“To mi je pomoglo da imam malo bolji tempo i da se izborim sa Šejnom na kraju. On je kao bubašvaba, nikako da ga se otarasite. Znao sam da će kada me sustigne upasti u “prljavi” vazuh i da će mu to otežati život. Zadovoljan sam. Kad osvojite sve ove trofeje, znate da je dan bio dobar.”

Posle tek treće ovosezonske trke (mada se ona broji kao sedma, jer se računaju i neodržana četiri sprinta u Melburnu), Meklohlin vodi u generalnom sa 388 bodova, slede Vinkap sa 347 i Mostert sa 314.

U timskom poretku lider je DJR tim Penske (602), drugi je Red bul Holden rejsing (568).

U nedelju se voze još dve ture kvalifikacija i još dva sprinta od po 32 kruga.