Mercedes dve godine bez podijuma u Špilbergu: Želimo da 2018. izbegnemo sličnu sudbinu

Pred pretposlednji trkački vikend DTM sezone 2018. na stazi Red bul ring, Mercedes-AMG motorsport nalazi se na vodećim pozicijama u generalnom plasmanu vozačkog, timskog i proizvođačkog šampionata.

Mercedes je debitovao u Špilbergu 9. septembra 2001, kada je Bernd Šnajder osvojio pol-poziciju, pobedio i postavio najbrži krug.

U prvoj trci brenda na renoviranoj stazi na istom mestu, voženoj 5. juna 2011, Ralf Šumaher bio drugi, a Mercedes je imao šest vozača u najboljih deset.

Staza u idiličnim austrijskim Alpima prvi put je ugostila DTM u periodu od 2001. do 2003. U sve tri trke je pobedio vozač Mercedesa – proizvođač iz Štutgarta je ostvario četvorostruku pobedu 2002. i trostruku 2003. Otkada se takmičenje 2011. vratilo u Špilberg, njegovi vozači uspeli su da se nađu na podijumu u pet prilika.

Geri Pafet se tokom trkačkog vikenda na Nirburgringu vratio na vodeću poziciju na tabeli i generalno je zadovoljan prikazanim performansama: “Vratili smo se u ritam, pošto smo ponovo osvojili poene i preuzeli vođstvo u generalnom. Zbog toga se mnogo radujem Špilbergu. Mislim da će naš automobil tamo dobro funkcionisati, ali kao i uvek to će biti izazov. Nirburgring nam je napravio nekoliko problema koje ćemo morati da savladamo na Špilbergu. Posledično, još je mnogo posla pred nama.”

Pol Di Resta je u Ajfelima uspeo da se održi blizu Pafeta i posle loše trke u subotu. Škot smatra da je borba za titulu između njih dvojice potpuno otvorena: “Moramo da stegnemo zube, ali i da nastavimo da uživamo u onome što radimo. Ekipa je motivisana, automobil je brz i ovom vikendu pristupamo kao svakom drugom. Pokušaćemo da se povratimo što bolje možemo i da se borimo za podijume.”

Edoardo Mortara će ovog vikenda takmičiti na stazi na kojoj je do sada imao najviše uspeha u DTM-u: “Ovde sam već dva puta pobedio i ovde sam osvojio svoju prvu pol-poziciju i prvu trku. Sviđaju mi se staza i okruženje. Međutim, imao sam težak vikend na Nirburgringu, tako da nisam siguran šta da očekujem u Špilbergu. Ali, nadam se da ćemo biti uspešniji i da ćemo se bolje adaptirati na nova pravila.”

Domaći vozač, Lukas Auer, raduje se takmičenju u svojoj zemlji: “Kao i uvek, mnogo mojih prijatelja i poznanika će biti prisutno. Cela postavka je prosto mega, jako dobro se osećam i mislim da ćemo u odnosu na prošlu godinu biti mnogo konkurentniji.“

Iako na Nirburgringu nije uspeo da iskoristi prilike koje je osećao da ima, Paskal Verlajn je zadovoljan poenima osvojenim u oba takmičarska dana i nada se još boljim rezultatima: “U Špilbergu sam 2016. osvojio svoj prvi poen u Formuli 1. Tu sam stajao na podijumu u Formuli 3 i u DTM-u. Naš tim nije bio baš najuspešniji na ovoj stazi poslednjih godina, nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u ovoj poseti, kao što smo uradili u Budimpešti.”

Danijelu Hunkadelji je žao što je sezona blizu kraja. On prognozira da će u Austriji trke biti uzbudljive, jer ima nekoliko mesta za preticanja: “Uvek je zabavno voziti tamo. Posle teškog vikenda na Nirburgringu, ubeđen sam da će mi ovde ići bolje. Do sada smo u 2018. videli da smo mnogo konkurentniji, čak i na stazama na kojima to ranije nismo bili. Iz tog razloga, optimističan sam da možemo da uradimo isto i u Špilbergu.”

U Špilbergu će petostruki reli šampion Sebastijan Ožije debitovati kao gostujući takmičar za volanom “mercedesa AMG C 63 DTM”: “Ovo će biti potpuno različit vikend u odnosu na ono što sam navikao u WRC-u, imaću mnogo toga da naučim. Uživao sam na dvodnevnom testu na Valelungi prošlog meseca. Osećao sam se kao u školi, kada mora mnogo da se uči. Osećaj u “mercedesu” je bio jako dobar. Međutim, znam da solo vožnja nije ništa u poređenju sa trkanjem na stazi sa osamnaestoricom redovnih DTM vozača. Nivo ovog visokokvalitetnog šampionata znači da ću morati da budem realan u očekivanjima. Sve mi je još novo, tako da ne mogu da ciljam nikakve performanse. Zahvalan sam na prilici koju mi je ukazao Mercedes i postaraću se da uživam što više mogu!”

Kako je Mercedes neočekivano poražen na obema trkama na Nirburgringu, usledila je analiza slabosti. Ulrih Fric, prvi čovek ove DTM operacije, kaže: “Utvrdili smo nekoliko stvari koje definitivno želimo da izvedemo bolje u Špilbergu. Nažalost, u protekle dve godine nismo imali nijedan podijum u Austriji. Razume se da je to veliki motiv da ove godine izbegnemo sličnu sudbinu. Što se tiče borbe za titulu, sada smo u odlučujućoj fazi. Glavno je da obezbedimo optimalne i, iznad svega, identične uslove za naše vozače. Svaki od naših momaka je sposoban da osvaja trke, što je pokazano tokom sezone.”