Špilberg je tristota BMW trka u DTM-u!

Predposlednji vikend DTM sezone na stazi Red bul ring predstavlja još jedan jubilej za BMW M Motorsport.

Subotnja trka u biće BMW-ova tristota u istoriji takmičenja. BMW je imao fabričke DTM ekipe između 1984. i 1992, a povratak je usledio 2012, otkada su Bavarci odvezli 100 trka u DTM-u nove i još aktuelne generacije.

Živopisni predeli štajerskih Alpa bili su srećno lovište za BMW: u 9 dosadašnjih nastupa BMW ima 4 pobede i deset podijuma. Među uspesima koji se najviše pamte jesu trostuka pobeda 2013. i četvorostruka pobeda 2014.

Ove sezone, BMW vozači osvojili su četiri DTM trke i ostvarili 14 podijuma. Najskoriji od ovih su se desili na Nirburgringu, kada se na drugom mestu u subotnjoj trci našao Bruno Spengler, dok je Marko Vitman na trci u nedelju došao do treće pozicije.

Nakon pomenutog podijuma u nedeljnoj trci na Nirburgringu, Vitman je peti u generalnom plasmanu. Bavarac se nada da vožnje s prošle runde može da ponovi u Špilbergu: “Uvek smo ovde imali dobar automobil i pobeđivali smo, zato mi je Red bul ring jedna od omiljenih staza. Pred nama su još četiri trke i nadam se da ćemo opet moći da forsiramo u završnici sezone. Cilj nam je borba za treće mesto u generalnom plasmanu. Mislim da su sve manje šanse da dođemo do prvog ili drugog mesta. To moramo da prihvatimo, ali i treća pozicija bi bila lep način da se završi sezona.”

Augusto Farfus sa druge strane smatra da je sezona proletela: “Mislim da je Red Bul Ring najlepša staza u godini. Nadam se da ćemo imati lepo vreme. Staza je brza i ima krivine koje mi se sviđaju. Pokušaćemo da izvučemo više performansi u kvalifikacijama jer je naš tempo u trci bio skroz u redu, ali moramo da startujemo bliže vodećima. Imao sam već veoma dobre rezultate u Špilbergu, tako da ćemo dati sve od sebe da to ponovimo.”

Timo Glok se nada da će njegov “BMW” imati dobru brzinu na austrijskim trkama, a Bruno Spengler je obodren posle podijuma na Nirburgringu: “Pejzaž u Špilbergu je odličan, staza je jako zabavna za vožnju, sa uzbrdicama i nizbrdicama, brzim krivinama, mestima snažnog kočenja i dugim pravcima. Ima i dobrih prilika za preticanje. Atmosfera je uvek posebna i trke će sigurno biti dobra predstava.”

Filip Eng je jedini Austrijanac u BMW redovima i nije čudno što voli da vozi na domaćem terenu: “Ceo autodrom je jednostavno neverovatan i, po mom mišljenju, različit od svega drugog u Evropi. Tamo sam uvek bivao uspešan, moji rezultati u kvalifikacijama i na trkama su dosta dobri. Nadam se dobrom trkačkom vikendu.”

Džoel Erikson je u Špilbergu imao lepe rezultate u drugim kategorijama, pa bi da ih ponovi u svojoj prvoj DTM sezoni: “Red Bul Ring mi je najdraža staza u kalendaru. Tu sam pobeđivao u svim kategorijama, tu sam pobedio prvi put u karijeri. Staza potpuno odgovara mom stilu vožnje. Samo mesto je prelepo i staza sve vreme ide gore-dole i zato je svima najzabavnija.”