Mercedes već na kvalifikacijama osvojio proizvođačku DTM titulu

Prva odluka u aktuelnoj DTM sezoni već je pala: posle kvalifikacija na Red bul ringu, Mercedes je osvojio konstruktorsku titulu, zahvaljujući bodovima koje su stekli Gari Pafet i Pol di Resta.

Pafet je izborio pol-poziciju u vremenu 1:23.404, a Di Resta treće mesto rezultatom 1:23.632. Pripadajući poeni – tri Englezu, jedan Škotu – znače da konkurencija iz Ingolštata i Minhena više ne može da ulovi “Trokraku zvezdu”.

Mercedes-AMG sada ima 829 bodova, 284 više od BMW-a a na preostale tri trke moguće je u idealnom slučaju steći još 276.

Do trećeg mesta na startnoj rešetki dovezao se Audijev Niko Miler, koji je Red bul ring prešao za 1:24.432 i uknjižio dva poena.

“Bio sam iznenađen kada sam posle kvalifikacija čuo da smo osvojili konstruktorski naslov”, ispričao je Pafet. “Naš je auto bio najbolji tokom cele godine i čestitam celom timu. Moja ekipa je ludo radila tokom noći, jer nam je auto u jučerašnjoj trci bio oštećen. Krug mi je bio izvanredan, ali će trka biti teška. S Polom se borim za titulu, razdvaja nas samo sedam poena, tu će biti tesno.”

Zadovoljan je bio i Miler, kome u Špilbergu očigledno ide dobro, jer je na poslednje tri trke uvek izlazio na podijum.

“Osećaj u automobilu je bio veoma dobar, balans je bio pravi. Nažalost, nisam sasvim uspeo da dovedem gume u optimalni interval u mom najbržem krugu, ali neću da se žalim, nalazim se u prvom startnom redu i sad ću se boriti s Mercedesovim pilotima za pobedu”, najavio je Audijev Švajcarac.

Dok su i Pafet i Di Resta napravili važne korake u borbi za vozačku krunu, i osvojenim pozicijama i poenima, Rene Rast je ostao razočaran. Audijev trkač pokušava da pokvari posao Mercedesovom dvojcu, ali je na kvalifikacijama zabeležio tek osmo vreme (1:23.748), a startovaće sedmi zbog kazne izrečene Edoardu Mortari.

Osim što mu to ne donosi bonus bodove i samim tim smanjuje šanse, branilac titule je već od početka u lošijoj poziciji od glavnih suparnika. Njegov komentar bio je kratak i razumljiv: “Ekstremno sam loše raspoložen.”