Met Nil osvojio trku 3 na Nokhilu

Treća BTCC trka na Nokhilu završena je trijumfom „honde sivik“, ali se ovog puta na najviši stepenik podijuma popeo Met Nil. Trostruki prvak serije iskusno je iskoristio greške i malere vozača „mercedesa“ Ejdena Mofata i Adama Morgana i zabeležio pobedu koja ga je lansirala na treće mesto u vozačkom poretku šampionata. Na pobedničko postolje popeo se i Morgan, a posle kazne izrečene Endiju Priolu, tamo se našao i Mofat.

Inverzni startni raspored na čelo kolone doveo je Mercedesove trkače Morgana i Mofata, koji su i poveli trku ispred Nila, Džejsona Plejtoa, Roba Ostina, Priola, Endrjua Džordana i Meta Džeksona.

Među vodećima je prvi pogrešio Mofat: on je u 9. krugu poklonio drugo mesto Nilu, ali se srazmerno brzo konsolidovao i u toj fazi nije tonuo niže u poretku.

Moffatt Priaulx-03(1)Priol je vozio najborbenije i najnestrpljivije, pa su i njegovi napadi delovali najdelotvornije. U proboj sa 6. mesta krenuo je u 12. krugu. Najpre je dobio duel s Ostinom, a zatim se ustremio na na Plejtoa, koga je prošao 4 kruga kasnije, uz lagano guranje. Izgledalo je da je trostruki WTCC prvak obezbedio izlazak na treći stepenik podijuma još jednim kontaktnim manevrom protiv Ejdana Mofata, ali su sudije posle trke kaznile Priola zbog takve vožnje. Dodavši mu 3,5 sekunde na ukupno vreme, zvaničnici su vratili Priola na četvrto, a uzdigli Mofata na treće mesto.

Džejson Plejto nije bio posebno uverljiv: izgubivši duel sa Priolom, propustio je i Roba Ostina, koji će kroz cilj proći peti, a potom ga je obišao i Sem Tordof. Pošto nije našao način da uzvrati nijednom od konkurenata, Plejto je samo iskoristio Tordofovo odustajanje i zadovoljio se šestim mestom, ipak vrednim za prvenstvene bodove.

Plato3Tim Vest Sari u kratkom sledu izgubio je dva automobila: Tordof je kapitulirao prvi, Rob Kolard odmah za njim. Ništa posebno dobro sa poslednje vožnje na Nokhilu neće pamtiti ni Kolin Turkington: startovao je sa 24. mesta, a trku završio kao petnaesti, što je značajan prodor, ali donosi samo jedan poen.

Kao pobednik trke 2, Gordon „Fleš“ Šeden startovao je s desete pozicije i tokom svih 27 krugova vodio je bitke da se održi ili napreduje u toj zoni. Njegovi glavni konkurenti bili su Džordan i Džekson, a konačni plasman bila je pozicija 8, iza vozača MG-a, ispred pilota „ford fokusa“.

Vodeći Morgan i drugoplasirani Nil daleko su odmakli pratiocima. Izgledalo je da je vozač „mercedesa“ siguran u vođstvu, ali je tri kruga pre kraja pokupio nečiji branik i neko vreme ga nosio na njušci automobila. U takvoj situaciji, Nil ga je lako sustigao, a u pretposlednjem krugu i obišao, koristeći minimalan prostor na unutrašnjoj strani ukosnice.

MorganPosle 21. trke Britanskog šampionata turing automobila, lider na tabeli vozača i dalje je Plejto, koji ima 11 poena više od Šedena. Nil se probio na treće mesto u generalnom, a Turkington je posle turobnog vikenda u Škotskoj skliznuo na 4. poziciju. Na mestima 5 i 6 nalaze se Džordan, kao najbolje rangirani MG vozač i Priol, najuspešni pilot BMW-a.

Sledeća BTCC runda vozi se na autodromu Rokingem, 5. i 6. septembra.