Mihelis: Podrška sa tribina je moja prednost u Mađarskoj

Norbert Mihelis će tokom predstojećeg vikenda na svojim leđima nositi nade čitave nacije. Vozač “honde sivik” Zenge motorsporta apsolutni je ljubimac publike na Hungaroringu, ali i favorit za visok plasman na domaćoj stazi, i to ne samo u Jokohama trofej WTCC poretku. Uostalom, pozicija lidera u konkurenciji privatnika daleko je od njegovih krajnjih ambicija…

Velika zabava ili velika presija – kako bi opisao svoju domaću WTCC rundu?
– Moja domaća trka je uvek veoma poseban momenat, ali ne mogu da kažem da u njoj uživam jer postoji ogroman pritisak. Uvek sam veoma zauzet pre trka, a i posle njih, ako sve prođe dobro.

Kako se nosiš sa tim pritiskom?
– Prve godine, 2011. bilo je veoma, veoma teško. Moja greška u trci 2 bila je rezultat ogromnog pritiska. Sada mogu da kažem da me je rutina stečena tokom četiri poslednje sezone naučila da se fokusiram na pozitivnu energiju, koju crpim iz ogromne podrške i ljubavi koju mi pružaju obožavaoci. I moram da dodam da ta pozitivna energija jednostavno zadivljuje, u njoj morate da uživate.

AUTO - WTCC ARGENTINA 2015
Osećaš li da tu postoji prednost domaćeg terena?

– Možete imati prednost ako se ide na novu stazu koju jedino vi poznajete, ali ta prednost traje samo tokom prvog treninga. Vozači u WTCC-u su na najvišem nivou i kad dođu na novu stazu, sve to brzo postane uobičajeni posao, jer posle mnogo godina znaju kako da se nose sa novom situacijom. Ne mogu da kažem da poznajem Hungaroring bolje od bilo kog drugog vozača, jedinu prednost koju imam predstavljaju podrška i pozitivna energija sa tribina.

Hungaroring važi za stazu na kojoj je preticanje izuzetno teško. Slažeš se sa tim?
– Preticanje je teško zbog konfiguracije. Možete da pokušate da kočite kasnije od rivala, ali uvek ostaje problem da on to isto može da uradi na krivini koja sledi. Ako izgubite ritam u prvoj krivini, izgubićete mnogo vremena do kraja sektora. Zatim sledi tehnički zahtevan drugi sektor, gde nemate vremena ni da dišete ni da se opustite.

Imaćeš priliku da upoznaš neke od vozača Formule 1 tokom prvomajske trkačke parade na ulicama Budimpešte. Imaš li omiljenog?
– Kimi Raikonen je jedan od mojih omiljenih F1 vozača. On je veoma opušten i zna kako da bude ono što jeste. Upoznao sam ga 2012. i nadam se da ču imati to zadovoljstvo da ponovo popričam s njim. Ta parada je sjajan događaj. Dolaze hiljade ljudi, atmosfera je takva da samo možete uživati u svemu što se oko vas dešava. Pošto niste na trkačkom vikendu, niste pod stresom i obavezom da se takmičite do poslednjeg milimetra.

Šta misliš o činjenici da je vaš sponzor MOL grupa postala promotivni partner WTCC trke u Mađarskoj?
– To je sjajno! MOL grupa je velika kompanija koja sponzoriše moj tim, mene, a sada i trku u mojoj zemlji. Lepo mi je kad vidim da jedna mađarska kompanija ima iste ciljeve kao i ja. Čini mi se da bi to mogla biti dugoročna saradnja i to bi moglo mnogo da mi pomogne.

AUTO - WTCC ARGENTINA 2015 AUTO - WTCC ARGENTINA 2015
Šta je sa tvojim ciljevima? Pojedinci su tipovali da posle prošlogodišnjeg četvrtog mesta možeš do šampionske titule
u 2015
– Naravno da je pre starta sezone glavni cilj poboljšanje rezultata koji sam postigao prethodne godine. Ali, dok ne steknete jasnu sliku o sopstvenim performansama u odnosu na vaše rivale, teško je reći šta možete da postignete. Bio sam veliki optimista pre nego što je sezona počela, i još uvek sam, iako nam nedostaju performanse u poređenju sa Sitroenom. Znam da će biti teških vikenda, ali biće i onih na kojima ćemo biti baš moćni. Najvažnije je da budemo konstantni, kao prošle godine.

A hoćeš li biti moćan u Mađarskoj?
– Očekujem mnogo od mađarske runde, jer smo se prošle godine sa sasvim novim automobilom pokazali veoma dobro, a Tijago je zabeležio dva podijuma. Dobijaćemo neke unapređene delove tokom sezone, a prvi paket biće isporučen upravo za Hungaroring. Možda ćemo, uz pozitivnu energiju, nešto sreće i bolje mogućnosti automobila, biti u prilici da se borimo, pa čak i za pobedu!