Mikela Čeruti isprobala električnu “đuliju”: Utisci su teško opisivi

Mikela Čeruti je ispunila svoju želju i na Valelungi je nakratko testirala “alfa romeo đuliju” koju je italijanski tjuner i konstruktor Romeo Feraris stvorio za trkanje u Pure ETCR seriji.

U električnu “đuliju” su u martu ugrađene baterija i komponente koje je čine automobilom ETCR specifikacije.

U drugoj polovini istog meseca ona je prvi put izašla na pistu na zvaničnom testu održanom na Valelungi. Tada su je vozili tehnički direktor ekipe Mario Feraris i Stefano Koleti, prvi vozač tima iz Opere regrutovan za Pure ETCR sezonu 2021.

Automobil je tom prilikom prešao ukupno 250 kilometara, dostigao brzinu od 271 km/h i iskoristio je predviđenih maksimalnih 500 kW snage u konfiguraciji s najsnažnijim pravilima dopuštenim mapiranjem motora.

Šefica operative Romeo Ferarisa, Mikela je tada rekla: “Test na Valelungi bio je naš prvi izlazak u akciju ove godine i veoma smo zadovoljni onim što smo postigli. Bilo je mnogo znakova pitanja, ali smo dobili pozitivne povratne informacije i to je velika nagrada za sav posao izveden u fabrici tokom protekle dve godine.”

“Veoma je dirljivo kada vidite kako “đulija ETCR” vozi stazom, ali najvažnije su pozitivne informacije koje su nam preneli Mario i Stefano. Sada sam i ja nestrpljiva da je isprobam! Osoblje našeg trkačkog odseka radilo je veoma dobro u novom okruženju, sprovodeći nikada ranije primenjivane procedure. To predstavlja izvrstan trening uoči sledećih koraka koji nas očekuju.”

Test akcija na pisti u blizini Rima nastavljena je u aprilu, kada se vozačkoj postavi Ferarisa pridružio i Luka Filipi. A priliku da sedne za volan iskoristila je i Mikela.

Ona je 2016. testirala i “alfa romeo đuliju TCR”, stvorenu za nastupe na TCR sceni, ali ima i solidno, specifično iskustvo s električnim trkačkim automobilom jer se svojevremeno takmičila u Formuli E.

Tehničku podršku na drugom Valelunga testu ponovo su pružali inženjeri i mehaničari partnerskih ETCR kompanija Vilijams napredni inženjering, Magelec, Enel X i Gudjir.

“Najzad je stiglo moje vreme da vozim “đuliju ETCR”, pohvalila se pilotesa iz Rima. “Posle “đulijete TCR”, ovo je drugi prototip koji smo razvili u kući za takmičenje u međunarodnoj seriji i veoma sam ponosna na posao koji smo obavili. Pomalo sam ljubomorna na Marija, Stefana i Luku koji su testirali pre mene, ali mi je teško da opišem utiske.”

“Iskoristila sam zatišje tokom testova da ponovo uđem u svoj kombinezon i da izađem na stazu na nekoliko krugova. Ludo je kad vidite koliko se snaga i brzina ovog automobila razlikuju od onoga što sam iskusila u prethodnim vožnjama električnog automobila, u Formuli E prve generacije. Veoma sam iznenađena neverovatnim napretkom načinjenim u sektoru električnog auto-sporta i sada sam još ubeđenija da je put koji smo odabrali ispravan.”

Upoređenja radi, maksimalna snaga Formule E prve generacije, one koju je Mikela vozila, iznosila je 200 kW, a ETCR automobil više je nego dvostruko moćniji.