Miler: Simulator mi je problematičan

Četvorostruki WTCC šampion Ivan Miler priznao je da se namučio s novim tehnologijama u Sitroenu, te da je njegova neprilagođenost radu u simulatoru igrala ulogu u porazu pretrpljenom 2014.

Miler je minulu sezonu završio kao viceprvak, ali sa glomaznih 126 poena iza timskog kolege Hosea Marije Lopesa, kome je 2014. bila prva kompletna kampanja u Svetskom šampionatu. Alzašanin je u 23 starta osvojio samo četiri trke – premalo za njegove standarde poseldnjih godina – naspram Pečitovih deset pobeda.

Ruku na srce, naopako je počelo već u Marakešu, kada je trkač iz Altkirha bio kolateralna šteta sudara Koronela i Benanija. Udesi su ga upropastili i na Salcburgringu i u Šangaju, dok je na Suzuki bio žrtva gumi-defekta.

Naravno, problem nije bio samo u prerano završenim trkama. Prelazak na novu TC1 tehniku praktično je anulirao iskustvo koje je Ivan nagomilao u prethodnih osam WTCC sezona trkanja po „starim“ S2000 standardima.

Povrh toga, njegove timske kolege mnogo su se bolje snašle u Sitroenovim operativnim procedurama, što se najdramatičnije ispoljilo u uspešnijem i plodotvornijem korišćenju simulatora, posredstvom kojeg su se Lopes i Leb adaptirali na nove automobile i autodrome.

bigm_698_MULLER

„Moje prethodno iskustvo ove godine nije bilo od prevelike pomoći jer je auto bio nov, a i zato što su Sitroenov simulator razvili Seb i Hose,“ kazao je Miler Autosportu. „Za mene simulator nije realističan, ali za njih jeste. Pečito je prvi put došao u Makau, ali ako računate krugove koje je prešao u simulatoru, on je tamo izvezao više krugova od mene!“

Francuski turing as veruje da će tehničke promene na „C-elizeu“, ali i njegov nešto drugačiji lični pristup, biti od pomoći u 2015.

„Ove godine sam se pomalo mučio u automobilu i znam da moram da poradim na sebi tokom zime. A imamo i određene evolucije na automobilu za iduću godinu. Postoji nešto o čemu ne mogu mnogo da govorim, ali tiče se prednje osovine i to bi trebalo da mi bude od pomoći.“

Ranjeni lav i kralj turing discipline najavio je povratak na „okupirani“ tron. Ko zanemari njegov kvalitet i potencijal, to čini na sopstvenu štetu.