Serbiaring na Salcburgringu: Miler osvojio trku 1, Borković odustao

Četvorostruki prvak sveta Ivan Miler pobednik je WTCC trke 1 na Salcburgingu. Francuz je startovao sa pol pozicije, polazak je bio daleko od idealnog, ali je zadržao vođstvo od prve krivine do cilja.

Sebastijan Leb krenuo je sa drugog mesta, ali je izgubio zamah fokusirajući se na Milera, pa je u kratkom sledu izgubio dve pozicije: na prvoj šikani ga je uz kontakt prošao Koronel, a zatim i Lopes, koji je spretno iskoristio situaciju. Argentinac je pretekao Holanđanina i upustio se u poteru za Milerom.

Borković je startovao dvanaesti, borio se sa Minihom i Hafom ali je u drugom krugu ušao u boks zbog kvara kočnica. U isto vreme u garažu je skrenuo i njegov timski kolega Valente. Francuzu je ekipa ipak osposobila auto za današnji nastup i sudije su mu dozvolile da startuje, međutim, njegova vožnja nije dugo trajala. Vozači Kamposa su se kasnije ponovo pojavljivali na stazi, ali trku nisu završili.

Najbrži na jučerašnjim kvalifikacijama, Đani Morbideli na startu je izgubio četiri pozicije i pao je na deseto mesto. U poretku su napredovali Monteiro, Benani i Tarkvini, pa se na pozicijama od šeste do desete formirala kolona u čijem su sastavu dominirale “honde”: Monteiro-Benani-Mihelis-Tarkvini-Morbideli. Situacija je obećavala borbu, ali se desilo samo jedno preticanje: Tarkvini je u petom krugu obišao Mihelisa, posle greške mađarskog vozača.

I Lopes je u osmom krugu pogrešio i ispravio prvu šikanu, pa se Koronel vratio na poziciju dva. Čuvajući svoje mesto od “sitroena” Lopesa i Leba, Holanđanin je istovremeno štitio Milera i omogućio mu je relativno mirnu drugu polovinu trke. Koronelu nije bilo lako – Lopes je bio veoma agresivan na završetku najbržeg dela staze, ali se vozač “RML kruza” uspešno, iskusno i čisto gradio i Argentincu do clija nije davao priliku za prolaz.

AUTO - WTCC AUSTRIA 2014

Na podijumu su završili Miler, Koronel i Lopes, a bodove su osvojili i Leb, Monteiro, Čilton, Benani, Tarkvini, Mihelis i Morbideli. Pobeda na Salcburgringu je Mileru 40. U WTCC karijeri, a Koronelu je današnji izlazak na podijum prvi u sezoni 2014.

Franc Engstler završio je na 15. mestu u ukupnom poretku, a kao prvi u Jokohama trofej kategoriji.