Morbideli kažnjen, Miler “nasledio” pol poziciju

Đani Morbideli izgubio je pravo da startuje sa pol pozicije na trci 1 u Austriji, na stazi Salcburgring.

Italijan je spušten za pet pozicija i kažnjen sa 3.000 evra, jer je svoj brzi krug u prvom delu kvalifikacija izvezao ne usporivši na mestu na kojem je bila žuta zastava.

Morbideli će, uprkos kazni, zadržati pet bodova i pol pozicija će mu ući u WTCC statistiku.

“Ovo je preoštra kazna. Prvi sam koji će zakočiti zbog žute zastave u opasnoj situaciji ili na krivini, ali u ovom slučaju Filipi je bio parkiran pored staze na krivini 6, koja je praktično pravac. Od mene se očekivalo da zakočim, a ja to nisam uradio. Ako su već nameravali da me kazne, mogli su da mi obrišu taj najbrži krug iz Q1. Mislim da je i drugi najbrži bio dovoljan da prođem u Q2. Ili je trebalo da me kazne odmah, pa da se ne trudim dalje u kvalifikacijama. Ovo je ipak takmičenje i ozbiljan trud, ne treba ovako da se radi,” ogorčen je bio Morbideli.

Ova kazna znači da će Ivan Miler i Sebastijan Leb krenuti iz prvog startnog reda, sa Koronelom i Lopesom iza sebe. Sa pete pozicije krenuće Tom Čilton, a Morbideli će startovati kao šesti.

Ovo je drugi put ove sezone da Miler “nasleđuje” prvo startno mesto zbog nečije kazne. Prvi takav slučaj desio se na stazi Pol Rikar u Francuskoj, posle kažnjavanja Leba i Lopesa.