Mileru prvi trijumf u sezoni; Borković četrnaesti na trci 1

Vremenski uslovi pred početak trke 1 bili su dosta drugačiji u odnosu na subotu. Staza je bila vlažna, temperatura vazduha iznosila je 10 stepeni. Vozačima Sitroena Sebastijanu Lebu i Hoseu Mariji Lopesu su zbog nefunkcionisanja sistema za automatski prekid dotoka goriva, brisani kvalifikacioni rezultati i u trku su krenuli iz zadnjeg startnog reda. Pol pozicija došla je u ruke Ivana Milera.

Loš start aktuelnog šampiona iskoristili su vozači Honde i Gabrijele Tarkvini poveo je karavan ispred Norberta Mihelisa. Miler je želeo da što pre nadoknadi izgubljeno pa je već u drugom krugu na startno-ciljnom pravcu bez većih problema obišao mađarskog vozača.

Rob Haf je takođe dobro startovao i uspeo je da se probije do petog mesta, dok su Sebastijan Leb i Hose Marija Lopes posle samo dva kruga došli do sedme odnosno osme pozicije. Od momenta kada je obišao Mihelisa, Miler se bacio u poteru za Tarkvinijem i do trećeg kruga uspeo je da preuzme vođstvo i  nadoknadi gubitak sa starta.

Izgleda da je mokra staza odgovarala Robu Hafu, koji se u petom krugu upustio u borbu sa Igom Valenteom a njima se velikom brzinom približavao Sebastijan Leb. Francuz se za veoma kratko vreme umešao u njihov duel i jednim spoljašnjim manevrom na prvoj krivini uspeo je da obiđe Britanca u “granti”. Nekoliko krivina kasnije, bespomoćan je bio i Igo Valente. Leb je na ovaj način došao do četvrtog mesta.

Ivan Miler je do prve trećine trke imao 2,4 sekunde prednosti u odnosu na Gabrijelea Tarkvinija, dok je Sebastijan Leb kasnio tri sekunde za trećeplasiranim Norbertom Mihelisom. Dušan Borković je, i pored solidnog starta, posle prvih par krugova pao na 13. poziciju. Franc Engstler vodio je u TC2T konkurenciji.

U šestom krugu, Leb obilazi Mihelisa i penje se na treće mesto, dok su veliku su se u veliku brobu upustili Haf i Lopes. Argentinac je uspeo da iskoristi sve prednosti svog “C-elizea” i obiđe Britanca. Popularni Pečito krenuo je u poteru za vozačem Zenge motorsporta, uz kontakt uspeo da ga obiđe u desetom krugu i došao je do četvrte pozicije. Đani Morbideli se u pojedinim trenucima dosta mučio sa svojim “kruzom”, u kratkom sledu pretekli su ga Tijago Monteiro i Tom Čilton, pa je Italijan pao na deseto mesto.

Tri kruga pre kraja počeo je duel Tarkvinija i Leba, a Haf i Valente sustigli su Mihelisa. Sebastijan Leb je uz puno muka uspeo da “proturi” svoj “sitroen” ispred Tarkvinijevog “sivika” preuzme drugu poziciju. U samom finišu Rob Haf je osvojio peto mesto za koje su konkurisali i Valente i Mihelis. Iza njih su se našli Monteiro, Čilton i Tompson, koji su zaključili spisak osvajača bodova na prvoj trci.

Dušan Borković je kroz cilj prošao četrnaesti, a pobednik u TC2 klasi bio je Franc Engstler, koji je trku okončao na 16. mestu u apsolutnom poretku.

Rezultati trke 1:

wtcc_trka1