Misija Sitroena: Završiti sezonu u velikom stilu

Dvanaesta i poslednja runda FIA Svetskog šampionata turing automobila održava se na legendarnoj uličnoj stazi Makau Guja.

Sitroen je u Šangaju osigurao proizvođačku titulu, vozačku je na Suzuki obezbedio Hose Marija Lopes, a i pozicije dva i tri rezervisane su vozače francuskog tima. Otud preostaje borba za drugo mesto u generalnom poretku između Ivana Milera i Sebastijana Leba. Pošto se Ma Ćinghua vraća u pogon, na ulicama bivše portugalske kolonije u akciji će biti sva četiri „C-elizea“.

Kako je uobičajeno još od 2005. godine, WTCC sezonu zatvaraju trke koje se voze u okviru Velike nagrade Makaua. Ovaj globalni praznik auto i moto sporta ustanovljen je 1954, a njegovo ovogodišnje izdanje, 61. po redu, objedinjuje takmičenja u moto, turing, GT i formula kategorijama. F3 trka tu se tradicionalno vozi od 1983; prvi njen pobednik bio je Airton Sena, a onu 1990. osvojio je Mihael Šumaher.

Muller_Mac_117 wtcc20141025034Teško je poverovati da ima staza na kojima se WTCC trke voze već devet godina, a da ih je Ivan Miler pokorio samo dva puta. Međutim, za takav skor francuskog trkača u Makauu postoje dobri razlozi: u sedam slučajeva je na završnu rundu Svetskog šampionata dolazio kao konkurent za titulu i važnije mu je bilo da obezbedi naslov, makar pobede izostale. Sada je situacija drugačija – šampionat je odlučen, trkač iz Alzasa ne mora da kalkuliše i nema šta da izgubi.

Miler je startovao u osam od devet dosadašnjih WTCC rundi u Makauu. Tu je titule osvajao (2008, 2011), već je dolazio kao šampion (2010, 2013), ili je definitivno gubio bitke za naslov (2007, 2009, 2012). Poraz od pre sedam godina, za volanom „seat leona TDI“ i dalje je gorka uspomena.

„Ova staza često mi je donosila zadovoljstva, ali sam ovde doživljavao i ogromna razočaranja, kao 2007, kada sam izgubio titulu jer mi se auto pokvario u poslednjem krugu,” priseća se četvorostruki prvak sveta.

„Ne postoji staza ravna ovoj“, ističe najiskusniji pilot Sitroen rejsinga. „Ima toliko različitih karakteristika… U razmaku od nekoliko kilometara, moramo da se nosimo i sa najbržom krivinom i sa najsporijom ukosnicom u celoj sezoni. Mislim da će se ovde dostizati i najveće maksimalne brzine u godini.“

20131117.095R Ambience_Mac_01„Makau iziskuje više posvećenosti za volanom od bilo koje druge piste. Za razliku od većine uličnih staza, ovde postoje stvarne mogućnosti za preticanja. Ključ je krivina Mandarin Orijental. Kroz nju se mora proći najbrže što je moguće, da bi se stekao zamah pre kočenja kod Lisabon hotela. Uzano je, a greške su nedopustive, jer, Makau je i jedna od najopasnijih staza…“

Na to podsećaju tragedije iz 2012. Na 59. Velikoj nagradi Makaua poginula su dva takmičara, jedan motociklista i jedan turing vozač.

Pun poštovanja za odlike 6,120 kilometara dugačke staze, Alzašanin je podjednako fasciniran atmosferom u gradu za vreme gran pri vikenda: „Makau je kockarska prestonica Azije, u poređenju s njim, Las Vegas je sićušan! Kada padne noć, hiljade svetala obasjaju grad i to samo povećava utisak da se tu sve odvija u nezamislivo ogromnim razmerama. Trkanje u takvim uslovima uvek je jedinstveno iskustvo.“

I Sebastijan Leb najavljuje borbu za najviši stepenik podijuma. On je novembra 2013. u „poršeu 911 GT3“ učestvovao na pozivnoj trci Porše karera kupa Azije i kroz cilj je prošao drugi. Od plasmana važnije: najteža ulična staza na svetu sada mu nije nepoznanica, niti je u pripremama za nju morao da se osloni samo na simulator.

wtcc20141004059 IMG_3752
„Učestvovao sam na prošlogodišnjoj trci u Makauu kako bih bih se pripremio za ovu godinu,“ kazao je Leb. „Smatram da je staza zabavna. Postoji zaista brza sekcija, duž obale, a onda vijugava, brdovita deonica, sa izazovnim kombinacijama krivina, raskrsnica i čuvenom Melko ukosnicom. Uvek je teško upoređivati reli i trkanje na krugu, ali Makau je verovatno najbliži onome na šta sam navikao! Ako želim šansu da se nađem na vrhu, kvalifikacije će biti ključ u većoj meri nego ikad. Želim da dobrim rezultatom stavim tačku na moju prvu FIA WTCC kampanju.“

Sitroenove Alzašane, Milera i Leba, na tabeli razdvaja samo 30 poena i devetostruki reli šampion ima pravo na nadu da vredi voditi bitku za zvanje WTCC viceprvaka.

Pošto je u plasmanu poveo posle kvalifikacija u Marakešu, Lopes cele godine nikome nije prepuštao vođstvo. Šest pol pozicija i devet osvojenih trka kasnije, Argentinac se na Suzuki ispeo na krov sveta. Otada je Pečito na sedmom nebu: „Svakog jutra budim se sa velikim osmehom na licu. Uživam u životu kojim živim, trudim se da odgovorim na sve čestitke i izađem u susret medijskoj pažnji. U Argentini je prilično ludo, pošto se dugo čekalo od poslednje Fanđove titule. Znam da su mnogi ljudi bili dirnuti kada su videli kako svi u Sitroen rejsingu nose majice u plavo-belim argentinskim nacionalnim bojama. I ja sam to osetio na kraju trke u Suzuki!“

wtcc20141026021 20131117.096R
Iako nema nikakvog iskustva na stazi Makau Guja, Lopes želi da svoju šampionsku sezonu završi rezultatom dostojnim prvaka sveta: „Na početku sezone i tim i ja bili smo na istom – počinjali smo u ovoj disciplini i nismo mogli sebi da postavljamo ikakve posebne ciljeve. Sve je prošlo briljantno, uspeli smo da osvojimo mnogo trka i dve svetske titule. U Makau ću stići opušten, ali poznajem sebe – kad se budem našao u kabini svog „C-elizea“, želeću da dam sve od sebe i postignem najbolji mogući rezultat.“

Nije da Pečitu nije ostalo ništa vredno borbe – ovoga puta, cilj su rekordi. Najviše poena u WTCC sezoni dosad je zabeležio Ivan Miler (2011. godine osvojio ih je 433, Lopes sada ima 422), a što se tiče najvećeg broja pobeda u godini, Argentinac se već izjednačio sa Ivanom (9 trijumfa, ostvareno 2012).

wtcc20141004033 Veng_Mac_14Ma Ćinghua se trkao u Moskvi, Spa, Pekingu i Šangaju i u Makauu će zaokružiti svoj ovosezonski program. Vozač „C-elizea“ #33 pobedio je u Rusiji i popeo se na podijum u Šangaju, a i sada, na kraju sezone, namerava da ostavi dobar utisak: „WTCC runda u Makauu je događaj od velikog značaja u celoj Aziji i ponosim se što ću tu završiti ovaj šampionat sa Sitroen rejsingom. Na takvoj vrsti staze uvek je teško znati šta može da se očekuje, ali se nadam da ću se pokazati na istom nivou kao u Šangaju.“

Kao što se staza razlikuje od svih drugih, tako je i WTCC takmičarski program u Makauu potpuno osoben. Test i prvi trening voze se u četvrtak, 13. novembra. Za petak su planirani trening 2 i kvalifikacije. Subota je za vozače Svetskog prvenstva turing automobila dan pauze, a trke u nedelju počinju u 4:15 i 5:30 po centralnoevropskom vremenu.