Nikola Miljković bio u konkurenciji za ulazak na FIA akademiju

Srpski automobilista Nikola Miljković bio je jedan od kandidata za ulazak na FIA Akademiju mladih vozača, koja je od 28. do 31. oktobra organizovala eliminaciono testiranje u Holandiji, u mestu Lelištad.

15672190941_73935e43cd_o
Šesnaest momaka i jedna devojka sa prostora Istočne i Severne Evrope – među njima vozači formula, kartinga, relisti i trkači sa kruga – proveli su četiri dana u trenažnom centru, a Nikola je informaciju da treba da ide za Holandiju dobio samo dan pred put. Iako polaskan pozivom da učestvuje u programu, on je, kako kaže, jedva uspeo da uopšte ode.

_DSC0685 _DSC9912
“Poziv je stigao veoma kasno. Trebalo je obezbediti novac, naći način kako da se otputuje u Holandiju, platiti smeštaj. Nisam ni znao da su ljudi iz auto-moto saveza u kontaktu sa FIA Akademijom mladih vozača, a kamoli da sam ušao među sedamnaest. Ali, srećom, naišao sam na razumevanje kod mojih sponzora i uspeo da stignem na vreme”, rekao nam je Miljković.

15046987803_e99210d342_z 15635532526_57614db5cc_z
Testiranje je izvedeno na dva automobila. Jedan je “subaru BRZ” od 200 konjskih snaga, sa zadnjom vučom, a drugi je “mercedes C klase”. Kandidati su vozili po različitim vremenskim uslovima, suvoj, vlažnoj i ekstremno klizavoj pisti, imali su fitnes testove, ali su i slušali različita predavanja na temu ishrane, odnosa sa medijima, aktivnosti na društvenim mrežama, sa posebnim akcentom na bezbednost u saobraćaju i sigurnost u auto-sportu.

Na kraju je mesto na FIA akademiji osvojio Britanac Džordan King, ocenjen kao najbolji u Severnoj i Istočnoj Evropi. Miljković je pomalo iznenađen izborom, ali pretpostavlja da je Kingovo iskustvo u Formuli 3, svakako najveće od svih kandidata, presudilo u ovoj odluci. Engleski vozač će se na Akademiji pridružiti odabranima iz ostalih evropskih regiona, kao i mladim talentima iz grupe Azija, Pacifik i Kina, kojima će FIA pružiti u potpunosti finansiran jednogodišnji program treninga, uključujući i pomoć u razvoju daljih karijera.

“Ta Akademija namenjena je učenju, tamo se ozbiljno radi na svim segmentima auto-sporta, ali se na kraju dobija i mogućnost učešća u nekom šampionatu, nudi se ugovor i finansijska podrška. Bilo bi veoma korisno da sam uspeo da dobijem šansu”, objasnio je Nikola.

15656567631_00712336a0_z
Upitan da li bi eventualni izbor za pitomca Akademije uticao na promenu planova u njegovoj karijeri, mladi srpski automobilista objasnio je da se ceo projekat bazira na međusezoni i pauzama između trkačkih vikenda, ali pošto mu nije pošlo za rukom da osvoji to mesto, on će samo nastaviti sa svojim pripremama za narednu ETCC sezonu.

“Ponovo je bilo nekih problema na menjaču mog “seata”, ali bi to trebalo da bude rešeno ovih dana. Nadam se da ću uskoro testirati na Grobniku ili Hungaroringu. Mislim da sve ide prema planu”, završio je Mijlković.