Monteiro: Bilo je i dobro i loše, tako je cele godine

Hondin takmičarski vikend u Kataru počeo je uz dosta muka i tako se, mučno, i razvijao, ali je na kraju japanski proizvođač ipak imao razlog za slavlje, jer je Norbert Mihelis u klijentskom “siviku” Zenge motorsporta uspeo da osvoji Jokohama trofej. Mađar je trku 2 završio na trećem mestu i to mu je bilo dovoljno da nadmaši svog prvog pratioca Mehdija Benanija.

“Siviku” definitivno nije odgovarala kombinacija balasta od 40 kilograma i klizave i prašnjave staze. Fabrički vozači su se od prvog koraka suočili sa problemima i nisu se prikazali u izdanju vrednom pamćenja. Gabrijele Tarkvini je razočarao već u kvalifikacijama, na kojima je bio četrnaesti, a posle izletanja u trci 1 na cilj je stigao kao šesnaesti. Tijago Monteiro je u prvu trku krenuo sa 11. mesta, da bi na kraju bio osmi i uspeo da ubeleži nekoliko bodova. Trku 2 je italijanski veteran završio na sedmoj, a Portugalac na devetoj poziciji. Mršavi poeni koji prate takve rezultate sve su što je Kastrol Honda ponela sa WTCC finala u Dohi.

2015_wtcc_qatar_0314 2015_wtcc_qatar_1471
“U trci 1 sam izleteo posle kontakta na prvoj krivini. Priključio sam se grupi kao poslednji i malo sam se borio sa Al-Atijahom i Demustijeom, ali za dalji napredak nije bilo prilike”, ispričao je Tarkvini. “U trci 2 sam prošao malo bolje. Međutim, ispred mene se dogodio veliki udes, potkačili su i mene, ali sam imao sreće da moj auto ne bude oštećen. Posle toga sam vodio dobru borbu sa Lapjerom. Auto je bio prilično dobar, mnogo bolji nego u kvalifikacijama i na treninzima. Nažalost, startovao sam sa mnogo niže pozicije od one koju sam želeo i u takvoj situaciji mnogo je teško probiti se napred.”

“U Kataru je bilo i pozitivnih i negativinih aspekata, baš kao i tokom cele sezone. Bili smo malerozni na Vila Realu i Pol Rikaru, ali je umelo i da nam pođe dobro – takvo je trkanje. Kvalifikacije u Dohi nisu prošle po našem planu, ali smo u obe trke uzeli nešto bodova, što je važno”, sabrao je svoje utiske Monteiro.

“Sve u svemu, zadovoljni smo napretkom koji smo pokazali tokom godine, i uprkos neuspesima, Honda je postigla tri pobede zbog kojih moramo biti zadovoljni”, rezimirao je Portugalac, koji je u Moskvi i na Motegiju doneo dva od tri pobrojana trijumfa, dok je treći obezbedio Mihelis na Hungaroringu.

2015_wtcc_qatar_1217Alesandro Marijani, direktor J.A.S. Motorsporta, priznao je da je Honda u Dohi pokušala sa novim set-apom koji se nije pokazao odgovarajućim. Povratak na oprobana rešenja u podešavanjima rezultirao je zadovoljavajućim trkačkim tempom, koji je i inače jača strana “sivika”. “Veoma sam srećan zbog Norbijevog uspeha. Kao i obično, u trkama smo bili bolji nego na kvalifikacijama. Sada treba da razmišljamo o sledećoj godini i da se vratimo jači…”, rekao je Italian.

“Drago mi je zbog Norbija, čestitam njemu i Zenge motorsportu na osvojenom Jokohama trofeju”, dodao je direktor Hondinog WTCC razvojnog programa Daisuke Horiuči. “Gabrijele i Tijago nisu postigli rezultate kojima su se nadali pre dolaska u Katar, osvojeni bodovi bili su naš maksimum. Vikend je bio vrlo komplikovan, moramo se dodatno potruditi da bismo poboljšali ukupne performanse za iduću godinu.”