Monteiro: Dali smo sve od sebe

Kvalifikacije u Marakešu bile su jedno od najmaleroznijih izdanja Honda Kastrol tima otkako se “sivik” takmiči u WTCC-u.

Govoreći samo o onome što je pokazala štoperica, bez osvrta na kazne koje u Marakešu pogađaju čak osmoricu vozača, Norbert Mihelis postigao je šesto i najbolje vreme od svih pilota Hondi, dok je Tijago Monteiro u poslednjem pokušaju dobacio tek do sedmog mesta. Žuta zastava je sprečila poboljšanja i presekla potencijalno najbolje vožnje, na veliko razočaranje Gabrijelea Tarkvinija: on u finišu Q2 nije zadržao plasman koji mu je donosio pol-poziciju za trku 2, jer je zbačen sa desetog na jedanaesto mesto.

“Znali smo da će ovo biti jedna od naših najtežih kvalifikacionih sesija – ova staza nam ne odgovara. Motivaciju i optimizam smo, ipak, crpli iz pristojnog tempa koji smo prikazali tokom testova”, rekao je Monteiro.

AUTO - WTCC MARRAKECH 2015 AUTO - WTCC MARRAKECH 2015 “Dali smo sve od sebe u kvalifikacijama, ali smo i Gabrijele i Norbi i ja imali maler sa žutom zastavom. Frustriran sam jer mi se to desilo u baš dobrom krugu, jednom od onih u kojima osećate da sve ide dobro i da bi taj mogao da bude jedan od onih pravih. Namučio sam se da stvar izvedem ponovo, ali na kraju i nije ispalo tako loše.”

“Zadovoljan sam automobilom, našli smo dobar balans tokom vikenda i sada očekujem dve dobre trke. Bodovi su nam potrebni. Bilo bi sjajno da se nađem na podijumu, ali naš cilj su poeni i to je moj cilj ovog vikenda. Ne očekujem čuda, ali ću se potruditi da budem jak i stabilan i da završim obe trke”, dodao je Portugalac.

“Najgore je završiti kvalifikacije na 11. mestu”, iskren je bio Tarkvini. “Nisam bio u dobroj situaciji u Q2. U Q1 nisam bio loš, ušao sam u prvih 12, pa sam rešio da koristim samo jedan set guma. Prvi krug nije bio loš, posle smo odlučili da uzmem novi set pneumatika za drugi pokušaj, kada sam pratio Ivana Milera. Međutim, naišli smo na žute zastave, morao sam da usporim, i to je upropastilo moj brzi krug. Na kraju sam izašao na stazu sa Norbijem, vreme koje sam imao nije bilo loše, ali sam pred kraj pogrešio na ukosnici i to me je verovatno koštalo ulaska u prvih 10. Sada sam fokusiran na to da izbegnem probleme na startu i da obe trke završim”.

AUTO - WTCC MARRAKECH 2015“Nisam mnogo očekivao uoči ovog vikenda, upravo zbog prirode staze i činjenice da smo se tu prošle sezone namučili. Znao sam da će ovde biti teško, pa mi je cilj bio mesto oko desetog, jer je to šansa da se osvoje poeni. Svaka druga pozicija nosi sa sobom rizik”, analizirao je Norbert Mihelis.

“Posle treninga mislio sam da ću se kvalifikovati između 8. i 12. mesta, ali sam uspeo da se plasiram bolje od toga. Žao mi je što nisam ušao u Q3, krive su žute zastave. Moj poslednji krug je bio za tri desetinke bolji od mog najboljeg vremena sve do krivine 7. Nakon toga je bilo teško odlučiti se za još jedan pokušaj, ali kad sam video Gabrijelea iza mene, odlučio sam da pokušam. Pozitivno je što smo se poboljšali i smanjili zaostatak za “sitroenom” ispod jedne sekunde, to je dobra vest. Žao mi je zbog Gabrijelea i očekujem dve naporne trke”.

AUTO - WTCC MARRAKECH 2015 AUTO - WTCC MARRAKECH 2015

“Razočaran sam konačnim ishodom, jer je šansa da osvojimo dobre pozicije u kvalifikacijama osujećena žutim zastavama. Prolazna vremena sva tri automobila bila su dobra, ali su zbog žutih zastava bili prinuđeni da uđu u drugi pokušaj na istim gumama. Norbi nije završio krug, a Tijaga je usporio Miler. Gabrijele je napravio grešku i izgubio tri desetinke. Međutim, kad analizirate vremena sektora, shvatate da zapravo nismo u velikom zaostatku za konkurencijom”,
utešio se Alesandro Marijani, direktor J.A.S. Motorsporta.

“I pre smo znali da je Marakeš lutrija i da za nas zbog dugih pravaca nije idealan. Tehnički govoreći, veoma sam zadovoljan što smo se približili Sitroenu. Moj cilj je da osvojimo što više bodova, pa je strategija da Gabrijele upotrebi svoje bogato iskustvo i izbegne potencijalne probleme, dok Tijago i Norbi imaju priliku da krenu spreda u trci 2. Imamo iskusne i veoma pametne vozače, uradićemo sve najbolje što možemo”.

“Kvalifikacije su bile razočaravajuće”, kazao je Daisuke Horiuči, direktor WTCC razvojnog programa Honde. “Žute zastave u Q2 pokazane su u najgorem mogućem trenutku. Imali smo i određene poteškoće sa Gabrijeleovim motorom sa prošle trke, pa ćemo uložiti veliki napor da to rešimo i pred trku ćemo izvesti još neke izmene. Tijago i Norbi bi trebalo da startuju dobro, pa se nadamo osvajanju bodova”.

Mihelis je posle tehničkog pregleda kažnjen gubitkom tri startne pozicije u trci 1, jer je njegov “sivik” bio minimalno lakši od dozvoljenog. Posle svih kazni i pretumbacija, startne pozicije Hondinih vozača u trci 1 izgledaju ovako: Monteiro kreće sa četvrtog, Mihelis sa sedmog, Tarkvini sa osmog i Borković sa desetog mesta.