Monteiro: Temeljno smo se pripremali za drugi deo sezone

Posle sedam trkačkih vikenda u Severnoj Africi i Evropi, prekookeanska turneja ovogodišnjeg Svetskog šampionata turing automobila počinje predstojećeg vikenda u Argentini.

WTCC drugi put gostuje u ovoj južnoameričkoj zemlji, a kao i prošle godine, trke će biti vožene na stazi Terme Rio Ondo u provinciji Santijago del Estero, udaljenoj oko dva sata leta od Buenos Airesa.

FIA WTCC Argentina, Termas de Rio Hondo 2-4 August 2013

Tehnički prohtevna 4,8 kilometara dugačka staza neće prirediti nikakvo iznenađenje vozačima, ali je njena infrastruktura modernizovana u odnosu na prošlo WTCC gostovanje. Novi su zgrada s boksovima, medicinski centar, heliodrom i tribine.
“Po mnogo čemu Terme Rio Ondo podsećaju me na Autodrom Moskva”, rekao je Monteiro, posle sedam rundi četvrti u plasmanu vozača. “Sa svojim dugim krivinama, ova staza mi je odmah prirasla za srce kad sam prvi put vozio na njoj i u prvom pokušaju zabeležio sam dobar rezultat. Niko ne može reći kako će se “honda sivik” ponašati na Termama. Jedino mogu da kažem da smo se Gabrijele i ja temeljno pripremili za drugu polovinu sezone, sotga sam ubeđen da ćemo biti u trci za najviše pozicije.”

Nakon finalne evropske runde u Belgiji, WTCC je otišao na dugu letnju pauzu, ali nije sav personal razvojnog odeljenja Honde i J.A.S. Motorsporta uživao u odmoru. Posle trke na Spa, sav materijal pripremljen je za brodski transport za Argentinu, a u isto vreme, šasija broj 6 kompletirana je u italijanskoj bazi ekipe u Arlunu, blizu Milana.

“Pre početka sezone, napravili smo pet automobila. Dva za Kastrol Honda WTCC tim, po jedan za Zenge Motorsport i Protim rejsing, plus šasiju za testiranje”, objašnjava Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta. “Dobro je poznato da je šasija namenjena testiranju, posle Tarkvinijevog udesa u Marakešu, morala da posluži kao osnova njegovog novog trkačkog auta od Pol Rikara nadalje. To je potpuno promenilo naše planove, jer ne samo da smo imali pet takmičarskih vikenda u kratkom sledu, već nismo mogli da se oslonimo ni na informacije test tima. Zbog tako gustog rasporeda, sa izradom šeste šasije mogli smo da počnemo tek u drugoj polovini juna, i najranije što smo mogli da je testiramo bilo je prošle nedelje u Valensiji.”

AUTO - WTCC RUSSIA 2014Četvorodnevni test održan je na pisti Rikardo Tormo, na kojoj je TC1 “sivik” ranije ove godine debitovao.

“Valensija je staza na kojoj je prvi put vožen ovogodišnji “sivik”, nastavlja Marijani. “Iako je otad automobil poboljšan, a sada su u Španiji mnogo više temperature nego na prvom testu u martu, ovo je bila odlična prilika da uporedimo podatke sa dva testa. Imali smo vremena da optimizujemo našu trenutnu situaciju, temeljno isprobamo neke nove delove i različite opcije u sistemu oslanjanja, kao i da shvatimo da li se razvijamo u pravom smeru. Razume se da nećemo otkrivati karte, ali mislim da možemo da kažemo da u sledeće trke ulazimo sa dosta samopouzdanja”.

Sa tim se složio i Daisuke Horiuči, šef razvoja WTCC programa u Hondi. “Što se tiče motora, imali smo određena unapređenja posle trke na Spa, a u Valensiji smo bili u mogućnosti da isprobamo različita podešavanja. Zato jedva čekamo da vidimo automobile u akciji na sledećoj trci i nadamo se da će se pokazati dobro”, zaključio je Hariuči.