Monteiro: Teško ćemo održati nivo sa 70 kg balasta

Fabrička WTCC ekipa Honde ovog vikenda dolazi u Mađarsku posle veoma uspešnog starta sezone. Japanci su posle dva vikenda vodeći u poretku konstruktora, a Tijago Monteiro u pojedinačnoj konkurenciji ima poen više od Hosea Marije Lopesa.

Njegove timske kolege Norbert Mihelis i Rob Haf trenutno zauzimaju treće i četvrto mesto.

U Mađarskoj se prvi put u 2016. dodeljuju kompenzacione težine na osnovu brzine prikazane u dosadašnjem toku prvenstva. Tako na prva dva trkačka vikenda “sivik” nije imao nikakav balast, ali mu je sada dodeljeno 70 kilograma viška, što će auto učiniti samo 10 kilograma lakšim od “sitroena” (umesto 80, kao u Francuskoj i Slovačkoj). Zato će posao JAS-a i Honde u Mađarskoj postati daleko komplikovaniji.

2016  EVENT: Race of Slovakia  TRACK: Automotodrom Slovakiaring TEAM: Castrol Honda World Touring Car Team CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Tiago Monteiro

“Početak sezone bio je bajkovit! Ja vodim u plasmanu vozača, Honda vodi među proizvođačima, bili smo na podijumu na svakoj trci i osvojili MAC3 u Slovačkoj. Biće veoma teško održati taj nivo performansi u Mađarskoj, sa 70 kilograma balasta. Kompenzaciona težina će brigu o gumama učiniti ključnim elementom našeg vikenda. Međutim, pošto smo se uverili u unapređenja koja smo izveli i u automobilu i u funckonisanju tima, optimističan sam da ćemo se još jednom pokazati dobro. Dva puta sam izlazio na podijum u Mađarskoj 2014. i ako bih izveo nešto slično, to bi i moju vozačku i našu proizvođačku kampanju održalo na pravom putu”, ispričao je Monteiro.

Haf je na Hungaroringu pobedio 2013, i to kao privatnik, a u još dva navrata izlazio je na pobedničko postolje. Trkač iz Kembridža smatra da mu na stazi pokraj Budimpešte obično dobro ide i raduje se dolasku na nju.

“Na Hungaroringu bi svi vozači Honde trebalo da mogu da pokažu za šta je “sivik” zaista sposoban. Sjajno je što je to Norbijeva domaća trka i što će on privući mnogo ljudi na tribine. Video sam šta znači kad se on popne na podijum u Mađarskoj, to je sjajan spektakl. Hondin start sezone bio je fenomenalan, ali ne možemo zanemariti činjenicu da smo na prve dve runde bili lakši od glavnih konkurenata, što ovog puta neće biti slučaj. Moramo biti realni šta možemo da postignemo, međutim, mi smo od početka sezone bili uvek na podijumu i to ponovo mora da bude cilj”, rekao je Englez.

2016  EVENT: Race of Slovakia  TRACK: Automotodrom Slovakiaring TEAM: Honda Racing Team JAS CAR: Honda Civic wtcc DRIVER: Norbert Michelisz

Mihelis odnedavno živi u Budimpešti, on je jedini Mađar koji je osvajao trke u jednom FIA svetskom šampionatu. Pred domaćim navijačima je slavio dva puta, a svaki put ove sezone bio je plasiran u prvih šest. Nacionalnom superstaru trkanje u rodnoj zemlji uvek predstavlja poseban, čak “neverovatan” doživljaj.

“Pobeda na trci u Mađarskoj znači mi više od bilo koje druge. Dva puta sam to izveo – prošle godine u “hondi” – i reakcija navijača bila je naprosto luda. Pošto smo odlično započeli sezonu, sad imamo balast skoro podjednak kao naši glavni rivali. To će nam vikend na Hungaroringu učiniti vrlo teškim, pošto je staza uzana i vijugava i težak automobil je veliki hendikep. Ali, “sivik” je snažan auto i mislim da ćemo prirediti dobru predstavu”, nada se Norbi, koji pred zemljacima prvi put nastupa kao fabrički vozač.